230 млн. лв. получили общините по предприсъединителните европрограми
230 млн. лв. получили общините по предприсъединителните европрограми / netinfo

Над 230 милиона лева по предприсъединителните програми на ЕС са получили 122 родни общини. Това сочат данните от годишния доклад за изпълнение на стратегията за децентрализация за миналата година. В доклада се посочва, че децентрализацията в общините се развива с по-бавни темпове.

Правителството отчете и, че от европейските фондове за първото шестмесечие на тази година страната ни е получила близо 947 милиона лева. Към края на юни приходите в републиканския бюджет са над 14 милиарда лева.

Допълнителните възнаграждения на държавните служители, работещи по програмите на ЕС, ще зависят от приноса им в усвояването на средствата от еврофондовете, реши кабинетът, като прие постановление за материално стимулиране на служителите, изпълняващи функции по усвояването на евросредствата. Допълнителните бонуси ще се получават след отчет на изпълнението на плановете или програмите, утвърдени от вицепремиера Меглена Плугчиева. Размерът им ще се определя от МС при разглеждането на доклада за постигнатите резултати.

МС разгледа и отчет за изпълнението на Националната стратегия за демографско развитие за 2007 година. В нея се констатира, че в сравнение с предходната година в страната ни са се родили 1371 деца повече.

Правителството взе решение да предложи на президента да издаде указ за освобождаването на генерал-лейтенант Румен Цоков от длъжността заместник-началник на Генералния щаб на Българската армия по ресурсите. Той подаде оставка след взривовете край Челопечене.