23% от топлинната енергия се губи по тръбите
23% от топлинната енергия се губи по тръбите / снимка: Sofia Photo Agency, архив
Икономическият министър Трайчо Трайков
45127
Икономическият министър Трайчо Трайков
Шефът на врачанската топлофикация Кремен Георгиев
  • Икономическият министър Трайчо Трайков
  • Шефът на врачанската топлофикация Кремен Георгиев

Държавата прави всичко възможно, за да договаря по-ниски цени за доставката на природен газ, заяви енергийният министър Трайчо Трайков. Той отказа да коментира в детайли предстоящото ново увеличение на цената на природния газ за топлофикационните дружества, от която ще зависи и скока на парното и топлата вода за крайните потребители. Трайков призова топлофикационните дружества да се модернизират и да намалят загубите си.

Битовите потребители ползват три четърти от произведената топлоенергия, допълни министърът. Той очерта четири основни фактора, които биха им помогнали да запазят потребителите си – качествена услуга, чисти и ефективни технологии, удобство за потребителя и поносими цени.

Трайков обаче подчерта, че с годините се увеличава броят на дружествата с отрицателни финансови резултати. Загубите от централата до радиатора на потребителя са около 23 процента. „Никой не е склонен да плаща близо с една четвърт отгоре заради дружество, което не е оптимизирало дейността си", категоричен бе Трайков.

Една от топлофикациите, която има големи задължения към газовия доставчик „Булгаргаз", е във Враца. Директорът й Кремен Георгиев заяви, че дълговете към доставчика са към 5 млн. лева и се изплащат поетапно. Задълженията са натрупани от 2006 г., когато цената на природния газ се е повишавала много повече от топлоенергията за потребителя.

По думите му броят на абонатите е константен, но те дължат около 5,5 млн. лева на дружеството. Георгиев изрази надежда, че няма да има отлив на потребители, тъй като климатиците и печките не могат да заменят качеството на централното топлоснабдяване.

Топлофикационното дружество във Враца няма неизплатени задължения към държавата. Единствените му дългове са към „Булгаргаз", категоричен бе Кремен Георгиев.