20 април е денят на свобода от правителството
20 април е денят на свобода от правителството / снимка: Sofia Photo Agency, архив
Работим до 20 април тази година, за да пълним държавната хазна
52527
Работим до 20 април тази година, за да пълним държавната хазна
  • Работим до 20 април тази година, за да пълним държавната хазна

На 20 април ще настъпи символичният ден на свобода от правителството, изчислиха от Института за пазарна икономика. Това е денят, в който би се напълнила хазната, ако всички пари от труда на хората попадаха само там. Пред Дарик икономистът Петър Ганев обясни, че все повече добросъвестните данъкоплатци губят свободата си от правителството, за сметка на другите, които „се разсейват" и не плащат - т.е. са в сивата икономика.

Според Петър Ганев по-важният въпрос е тъй като това е средна дата за цялото общество, всъщност за всеки човек е доста различно, дали няма голямо разслоение между така наречените коректни данъкоплатци - тези, които работят и плащат всички данъци и осигуровки, и тези, които „или се разсейват и не плащат", а иначе казано са в сивия сектор, или пък тези, които са безработни и не плащат данъци върху труда, а само върху своето потребление.

„Ако ги разбием така, се вижда, че има сериозно разместване на тежести в България и всъщност най-голямата тежест се поема от тези, които можем да наречем средна класа, около една трета от българите", каза икономистът. Ганев обясни, че около половината от дохода на тези хора се преразпределя от държавата, тоест за тях датата на свобода от правителството е през лятото. От другата страна пък са всички останали, които неплащайки данъци върху труда, носят по-малка тежест и за тях тази дата идва по-рано.