146 млн. лв. за биоземеделие
146 млн. лв. за биоземеделие / netinfo

146 млн. лв. са средствата за развитие на българското биоземеделие. Парите са заложени в националния план за развитие на българското биоземеделие. Това съобщи началникът на отдел „Агроекология“ в Министерство на земеделието и храните Вяра Стефанова.

Според данните на министерството, засятите площи със зърнени и овощни култури са 9370 хектара, което е три пъти повече в сравнение с предходната година. 397 835 хектара са площите засяти с билки. До момента са подадени 161 заявления за подпомагане по програмата за развитие на селските райони, като 369 от тях са за развитие на биоземеделие. Заявените площи са 6300 хектара.

Броят на сертифицираните фирми за производство на биопродукти е 436. Вяра Стефанова съобщи още, че у нас множество фирми за хранителни стоки използват произволно заблуждаващи потребителите етикети. В министерството вече се проверява сигнал на Комисията за защита на производителите за фалшиви етикети на биопродукти. Контролът по етикетите за хранителните продукти се осъществява от НВМС и Министерство на земеделието и храните.

От началото на следващата година, според европейските изисквания, върху всеки продукт трябва да има задължителен знак за произхода на храните. До момента поставянето му е доброволно, което е довело до масово фалшифициране на продуктите и съзнателно заблуждаване на гражданите. От земеделското министерство съобщиха още, че в събота до езерото „Ариана“ ще започне 8-ият празник на биологичното земеделие и храни.