142 участника в Проект 100 започват обучение
142 участника в Проект 100 започват обучение / netinfo

Сто четиридесет и двама участника от областите Хасково, Ловеч и Монтана преминаха успешно първия етап на конкурсната процедура по Проект "Създаване на конкурентноспособни стартиращи фирми" (Проект 100), управляван от Министерството на икономиката и енергетиката, съобщиха от ведомството.

От 30 юли авторите на оценените като най-перспективни бизнес идеи започват десетдневно обучение в два модула - бизнес планиране и маркетинг чрез интернет.

След успешно попълнен тест на финала на обучението предприемачите ще разработят своите бизнес планове и одобрените в националния конкурс ще получат безвъзмездна финансова помощ за стартиране на собствен бизнес между 10 и 20 000 лв. при задължително съфинансиране 20 на сто от размера на исканата безвъзмездна помощ.

Четиристотин четиридесет и четири заявки с идеи за стартиращ бизнес е разгледала комисията по "Проект 100", подадени в първия кръг на проекта за 2007 г. от областите Ловеч, Монтана и Хасково. Тази година ще бъдат усвоени 1 млн. лева, с което общият бюджет на проекта от началото му през 2004 г. ще достигне 4 400 000 лв.

Проект "Създаване на конкурентноспособни стартиращи фирми" се осъществява по инициатива на Министерството на икономиката и енергетиката със съдействието на Програмата на ООН за развитие чрез бизнес центровете, създадени по Проект JOBS на територията на съответните области. Средствата се предоставят от държавния бюджет чрез министерството.