12% годишна инфлация прогнозира Желязко Христов
12% годишна инфлация прогнозира Желязко Христов / netinfo

Годишната инфлация в България най-вероятно ще надхвърли 12 процента, прогнозира във Велико Търново президентът на КНСБ д-р Желязко Христов. Според него продължаващите поскъпвания на природния газ, топлоенергията, тока, водата и транспорта ще доведат до нарастване на издръжката на живота с около 17 процента до края на годината.

Координационният съвет на КНСБ изготви меморандум, в който настоява за спешни действия от страна на правителството и работодателите за овладяване на инфлационните процеси и договаряне на компенсаторни мерки за реално нарастване на доходите на българските граждани. Документът ще бъде изпратен до президента, премиера, всички министри, до Народното събрание, парламентарните групи и всички институции.

Българският работник продължава да е с най-нисък жизнен стандарт в Европа, като получава средна работна заплата от 255 евро, което е около една пета от средноевропейската, посочи Желязко Христов. Затова от КНСБ настояват от 1 януари догодина минималната работна заплата да стане минимум 260 лв., а бюджетните заплати да се повишат извънредно поне с 10 на сто от 1 октомври тази година.

КНСБ се обяви и за устойчиво нарастване на пенсиите не само чрез ежегодното осъвременяване, но и чрез промяна на процента за всяка година осигурителен стаж от 1 на 1,1 на сто, а през 2009 г. – на 1,2 процента с оглед достигане на 10 процента от Брутния вътрешен продукт за пенсии.

С оглед на ниските доходи КНСБ предлага усъвършенстване на плоския данък чрез въвеждане на необлагаем минимум, съобразен с размера на минималната работна заплата. За да се гарантира конкуренцията на свободния пазар, трябва да се предприемат мерки за прекратяване на картелните договаряния и спекулативното изкупуване на ниски цени, заяви още синдикалният лидер.

Синдикатите заплашиха със стачки и протестни действия от есента в случай че не се постигнат договорености с правителството по техните искания.