10 млн. лева ще струва новият площад „Централен в Пловдив
10 млн. лева ще струва новият площад „Централен в Пловдив / снимка: БГНЕС

Около 10 млн. лева ще струва обновяването на площад „Централен" в Пловдив, съобщи кметът Иван Тотев. По думите му тази година ще започне техническото проектиране на обекта, което ще бъде 750 хил. лева.

Според плановете на местната администрация площадът трябва да бъде готов до 2019-та година. Новата му визия беше избрана след конкурс, който беше спечелен от португалското студио „Фора".

Идеята им предвижда целият площад да бъде разкопан и превърнат в подземен музей на археологията. Върху съоръжението трябва да има метална конструкция, която да бъде с дървена настилка с повдигащи се отвори, през които да се виждат части от музея. Предвижда се изцяло да бъде премахнат паркингът пред Тримонциум и да се построи подземно съоръжение в пространството между хотела и бившия Партиен дом.

Междувременно стана ясно, че местната администрация планира да закупи 1500 кв.м. от сградата на Централна поща, които да бъдат превърнати в музей. В момента се водят преговори с ръководството на Български пощи, за конкретната цена. До края на този месец се очаква и решение на съда по казуса с частните обекти между Одеона и Пощата, които общината иска да премахне, за да свърже античния обект с разкопките на площада.

Други новини от Пловдив