10 – 25% поскъпнаха някои храни в Лом през седмицата
10 – 25% поскъпнаха някои храни в Лом през седмицата / Снимка: Sofia Photo Agency
От 10 до 25 процента са поскъпнали храните от първа необходимост в Лом през последната седмица, съобщиха от Регионалния съюз на потребителите в града. Най-много – 25 на сто се е повишила цената на олиото – литър вече се продава по 2,50 лв., при стара цена 1,80 лв. Захарта от 1,55 стигна 2 лв., а кг. сирене – 5,50 лв. Килограм замразено пилешко месо се продава по 5 лева, а килограм брашно – над 1 лев. Белият хляб се продава по 1,30 кг, най-масовата разфасовка от 700 грама вече струва 1 лев.

Търговците се оправдават с новите цени на производителите на хранителните стоки, които са повишени заради новата цена на тока, суровините и материалите за производството. Хлебарите се оправдават с по-високата цена на брашното - между 700 и 800 лв. за тон.

Още по-голямо е поскъпването в селата на общината, където магазините нямат конкуренция и цените им се определят еднолично от собствениците им. Те твърдят, че разходите им за поддържане на обектите растат, растат и цените на стоките на хранителните борси.