/ iStock/Getty Images
От БЧК предупреждават, че в последно време зачестяват тежките инциденти в планините.

105 са спасителните акции на Планинската спасителна служба от началото на годината, като само за последните три месеца те са били 62. През последните три години акциите са били средно по 130 на година, което ясно показва каква е тенденцията, допълниха от организацията.

Основните причини за инцидентите са подценяване на условията в планината и надценяване на собствените възможности, липса на планинарска култура, както и неподходяща екипировка.

Напрегнато лято за планинските спасители, акциите са почти ежедневие

Преди тръгване към планината е необходимо внимателно да се проучи маршрута, да се съобразят екипировката, опитът и възможностите спрямо маршрута, да се провери и метеорологичната прогноза, да се направи и планинска застраховка, посъветваха от организацията. Необходимо е хората да знаят основни похвати за оказване на първа помощ; да се избягва ходенето сам, извън група; да се пести батерията на телефона; да се осигурят предварително сладки храни, които бързо възстановяват енергията; достатъчно количество вода.

В помощ на туристите е мобилното приложение на ПСС, напомниха още от БЧК. Независимо от условията е желателно планинарите да имат свирка, челник и резервни батерии.

Ако се появи сериозен проблем, туристите трябва да се опитат да запазят спокойствие и да подадат сигнал за помощ на тел. 112 и при възможност да изпратят SMS с координати чрез мобилното приложение на ПСС.
БТА