/ Николай Колев
От първия път се реши победата за кметските кресла в Стара Загора, Велико Търново, Бургас и Кърджали
Днес в цялата страна се проведоха местни избори. Как гласуваха избирателите в страната?

Балотажи на кметските избори ще има в София, Пловдив, Благоевград и още редица големи градове, сочат данните на „Галъп“ от екзитпол към 19.00 ч.

Кандидатите на ГЕРБ печелят още на първи тур в Бургас, Стара Загора, Кърджали и Велико Търново. В София действащият кмет Йорданка Фандъкова (ГЕРБ) получава 34,7% от гласовете срещу 24,6% за независимия кандидат Мая Манолова, подкрепена от БСП.

Балотаж в София: Фандъкова пред Манолова с преднина от 9%

Социологическите агенции "Галъп" и "Тренд" обявиха първите резултатите от exit poll за местния вот. По прогнозни данни от местните избори към момента се очертава да има балотажи в София, Варна, Пловдив, Благоевград, съобщи пред NOVA Първан Симеонов от „Галъп“. 

NOVA


За пореден път Бургас си избра кмет още на първи тур. Димитър Николов спечели доверието на 64,5% от избирателите за нов мандат. Според "Галъп" Николов получава подкрепа от 64,2% от избирателите. Втори остава Николай Тишев от БСП с 10,4%. 
 
Балотаж няма да има също във Велико Търново, където Даниел Панов получи доверието на 63,1% от упражнилите правото си на глас, според "Галъп". Втора в надпреварата остава Весела Лечева от БСП с 26,5%.

NOVA


Досегашният кмет на Стара Загора Живко Тодоров от ГЕРБ е преизбран за нов кметски мандат със 71,8%. За четвърти кметски мандат е преизбран и Хасан Азис в Кърджали.

NOVA


Балотаж ще има и във Варна, където Иван Портних не успя да прехвърли 50% от гласовете. Втори е Костадин Костадинов от партия „Възраждане” с 12,9%.

NOVA

В останалите областни градове избирателите не определиха победители на първия тур. За да бъдат избрани градоначалниците в тези градове ще се проведе балотаж. 

В София изборът на следващия градоначалник ще се реши на балотажа след седмица. Йорданка Фандъкова събира 32,8% от гласовете, а Мая Манолова - 23,1%, сочат данните на „Тренд”. Според данните на "Галъп" Йорданка Фандъкова събира 34,6%, срещу 24,6% за Мая Манолова.

NOVA

В Пловдив кандидатът на ГЕРБ/СДС Здравко Димитров събира 34,8% от гласовете, а втора е Дани Каназирева от „Съюз за Пловдив” - с 17,2%. Трети според първоначалните резултати остана Славчо Атанасов

NOVA


Според "Тренд" в Благоевград Атанас Камбитов събра 33,5% подкрепа, а независимият, но подкрепен от БСП, Румен Томов - 23,1%. Данните на "Галъп" дава преднина на Атанас Камбитов от ГЕРБ с 33,7%, а независимият Румен Томов събира 23,3%. 

NOVA


В Русе Пенчо Милков от БСП - 32,4%, а Диана Иванова от ГЕРБ - 25,3%.

NOVA


В Плевен независимият Георг Спартански - 40,4%, срещу Мирослав Петров от ГЕРБ с 22,6%.

NOVA


Новият градоначалник на Шумен също ще бъде избран след балотаж. На него ще се явят настоящият кмет от ГЕРБ Любомир Христов и кандидатът на БСП Венцислав Венков. Любомир Христов събира 34,2% подкрепа, а кандидатът на левицата - 20,5%. 

За четвърти път гласуването на избори у нас беше задължително, но санкция за негласуване няма. Право на глас имаха над 6,2 млн. души, кандидатите за кметове на общини бяха 1254, а за общински съветници - 29 515. В изборите за кмет на кметства, които се проведоха на 1968 места, участваха 5059 кандидати, а за районни кметове в София, Пловдив и Варна - 460.

Всичко за изборния ден в София и цялата страна може да следите ТУК