/ Георги Димитров
Атанас Атанасов от "Продължаваме промяната - Демократична България" е подал заявление, че се оттегля като председател на парламентарната Комисия за контрол над службите за сигурност, прилагането и използването на специални разузнавателни средства и достъпа до данните по Закона за електронните съобщения, съобщиха от пресцентъра на Народното събрание (НС).

По последна информация оставката на Атанасов е в отговор на изявлението на лидера на ГЕРБ Бойко Борисов, че е против сливането на Военното разузнаване с Държавна агенция "Разузнаване" (ДАР).

"Аз лично считам, че не трябва да се разделят службите", заяви вчера Борисов. 

"Не може така да ми бламира реформата", коментира от своя страна пред "24 часа" Атанасов. 

„Днес Атанас Атанасов, съпредседател на нашата група, подава оставка като председател на комисията за контрол над службите за сигурност, защото от ГЕРБ и Бойко Борисов бе поет ангажимент за тяхната реформа, който бе оттеглен“, коментира заместник-председателят на ДСБ и депутат от парламентарната група на „Продължаваме промяната-Демократична България“ (ПП-ДБ) Йордан Иванов пред журналисти в парламента.

Това за нас е проблем, защото обещанията се дават, за да се спазват, посочи той. С тези си действия ГЕРБ оставят управлението на службите в ръцете на президента Румен Радев, коментира Иванов. Той съобщи, че оттук насетне председателството на тази комисия ще поеме Бойко Рашков от ПП-ДБ. 

Попитан това означава ли, че „некоалицията започва да се разклаща“, заместник-председателят на ДСБ коментира, че това е знак, че обещанията трябва да бъдат спазвани. Обещания, ангажименти, както искате ги наречете – за нас това е проблем, защото сме в това Народно събрание (НС) и в това мнозинство, за да реформираме, коментира той.
Иванов отбеляза, че реформата на службите е кауза на Атанас Атанасов в това НС и в политиката и там е неговата експертиза. По думите му, когато някой проваля реформата на службите, няма причина Атанасов да стои като председател на комисията.

“Оттеглянето на ген. Атанасов като председател на комисията за спецслужбите не е дискутирана с нас, това е негово лично решение”, заяви Делян Пеевски от ДПС.

“Вече се разбра, че от ГЕРБ няма да има подкрепа за сливането на службите, няма да има подкрепа и от нас. Смятам, че тази тема няма да разклати управлението”, каза още Пеевски и допълни, че оттеглянето на Атанасов като председател на комисията за службите няма да повлияе. 

“Службите са тема, за която сме казали, че реформата трябва да продължи. От тази гледна точка ние ще продължим да работим. Днешната задача е реформата в КПКОНПИ, следващата надежда е работата по службите”, каза съпредседателят на ПП Кирил Петков. Той отказа да коментира оттеглянето на ген. Атанас Атанасов от комисията за контрол над спецслужбите.
Теодора Цанева/БТА, 24 часа, БНТ