Версиите за отвличането на Камелия Бончева
Версиите за отвличането на Камелия Бончева / netinfo

Съпругата на Ангел Бончев – Камелия беше отвлечена след провалена операция на ГДБОП и ДОИ по контролирано предаване на откуп. Това стана часове преди президентът на Литекс Ангел Бончев да бъде освободен в покрайнините на столичния квартал „Княжево”. В сака, носен от Камелия Бончева, е имало 390 000 евро – първата част от откупа в размер на три милиона, искан от похитителите за свободата на Ангел Бончев. При операцията полицията слага датчици за проследяване и в парите, и по самата жена. Сигналите им обаче се оказват заглушени от похитителите, които успяват да заглушат и мобилните телефони на полицаите с устройство, което по право трябва да притежават само държавни институции. Макар че и децата вече знаят, че подобни системи притежават абсолютно всички охрани на по-големите и известни босове у нас. Това стана ясно дори и на делото за убийството на Милчо Бонев - Бай Миле. Макар че в неговия случай това устройство не го спаси.

Във вторник вечерта пък полицията в столицата проведе една от най мащабните си операции, която обаче се оказа без резултат в няколко столични квартала „Бистрица”, Панчарево и вилна зона „Бункера”, а имаше разположена жандармерия дори в село Ковачевци и по пътя за Перник. Освен полицията на всеки двадесет метра имаше разположени части на жандармерията, като се говори, че на място са били и групата за прониквания на СДП известна като „Кобра” и дори хора от Специализирания отряд за борба с тероризма – баретите. Източници на Дарик обясниха, че операцията е била планирана преди два дни, когато е била получена информация за местонахождението на хора, свързани с отвличането на Бончеви. Затова и жандармерия, и барети „ровеха” яростно наред по мазетата и къщите на хората, а всички автомобили в района бяха проверявани основно. Официалното съобщение, подадено на хората, живеещи в района беше, че акцията е заради големия брой кражби в района. Само че абсолютно всички, живеещи в Бункера, знаеха какво търсят полицаите. Днес пък от МВР подадоха вече официална информация, че общо седем души са били задържани при специализираната полицейска операция на територията на Столичната дирекция на „Полицията”. Трима от задържаните са обявени за общодържавно издирване. Останалите четирима души са превозвали вещи с неустановен произход. Според МВР целта на специализираната полицейска операция е била установяване на съмнителни лица и извършители на престъпления от общ характер.

Полицията има информация за най-мощната и сериозна група за отвличане в последните две-три години, но не може да събере качествени доказателства и да арестува членовете й. Това сподели пред Дарик висш офицер от МВР, пожелал анонимност. Всъщност версиите за отвличането на Бончеви са разнообразни, както по отношения на причините за инцидента, така и за евентуалните похитители. Говори се, че в групата, похитила президента на Литекс и съпругата му има бивши барети и чужденци, а според някои източници бандата е изцяло от чужди граждани. Тази версия обаче е малко вероятна, тъй като със сигурност, за да действат толкова умело чужденците трябва да познават основно крайните софийски квартали и вилни зони. Така вероятността групата да е изградена от бивши полицаи и барети е най-голяма. Всъщност за тази група се заговори още преди година-две от бивши вече офицери от ГДБОП. Предполага се, че именно тези похитители са автори на най-показните отвличания у нас. В последно време това на сина на бившия транспортен министър Вилхелм Краус, както и на детето на строителен предприемач. И при двата случая жертвите бяха пуснати срещу откуп. В същото време бивши шефове на служби разказаха пред Дарик, че полицията е наясно с групата, но все още не е разбита, тъй като много трудно се събирали доказателства срещу нея. Висш офицер от ГДБОП е предупреждавал на няколко пъти за тази група ръководството на МВР преди време, но без резултат.

В същото време източници твърдят че похитителите имат доста сериозни контакти с хора, които в момента са на работа в МВР. Това е ясно и от факта, че престъпната формация е винаги крачка-две напред от полицаите. Това пролича и при операцията на ГДБОП и ДОИ за контролираното предаване на откуп за Ангел Бончев, при която обаче съпругата му Камелия попадна в ръцете на похитителите. Според запознати при полицейски операции по освобождаване на заложници по правило се използват честоти, които са различни от тези на мобилните телефони, за да не бъдат засечени от похитителите. При подобни операции най-често се слага датчик в парите или в човека, който ги предава и се следи сигнала с GPS, обясниха пред Дарик експерти. Вероятно похитителите са знаели и за това изчистили периметъра и заглушили сигнала. По този начин те са прекъснали връзката между Бончева и следващите я полицаи. Освен това са били засечени и заглушени и мобилните телефони на полицаите чрез устройство, което хваща сигнал в радиус от около пет километра. Официално с такива устройства разполагат само държавни служби като НСО и МВР. Подобни системи притежават повечето от охранителите на големите престъпни босове у нас. Освен това вероятно групата за задържания на ГДБОП е останала назад, тъй като полицаите не са предполагали, че похитителите ще реагират по този начин и ще отвлекат съпругата на Ангел Бончев. Една от версиите твърди, че човек от ДОИ е видял автомобила, в който е качена отвлечената жена. От МВР официално отказват да потвърдят тази информация.

Всъщност тук е добре да обясним какво всъщност представляват устройствата за заглушаване на мобилни телефони, подслушване и засичане на честоти. Има няколко вида подобни апарати, твърдят експерти. Сред тях най-широко разпространените са тези, които заглушават сигналите на телефони. Това става чрез акустичен бял шум - използват се предимно ултразвукови излъчватели, които генерират бял шум в горната граница на звукови спектър (18 - 22KHz). Сигналът не се възприема от човешкото ухо, но е идеален за акустично претоварване и от там неработоспособност на всяка електроника, съдържаща в себе си микрофонен капсул. Чрез разполагане на такива трансдюсери на прозорците ефективно се заглушават подслушвателни устройства на лазерен принцип. При достатъчна мощност генерираният от заглушителя електромагнитен шум е с достатъчен, за да се насложи върху сигнала, излъчван от подслушвателно устройство, поставено в същата стая. Известните средства, които могат да се купят от малкото предлагащи ги фирми са - радиомикрофони, специализирани радиомикрофони, дистанционно управляеми радиомикрофони, скрити камери, насочени микрофони, приемници и други.

Има фирми, които предлагат и софтуерни решения за защита от подслушване на телефонни разговори по съществуващата GSM мрежа на мобилните оператори. Стандартът GSM не осигурява необходимото ниво на сигурност на мобилните разговори, твърдят специалистите. Телефонният разговор по мобилните мрежи може да бъде лесно прихванат и подслушан с помощта на широко достъпни устройства.

Затова има и специално създаден софтуер, който е предназначен за борба с прихващане и подслушване на мобилни телефони. Той позволява двустранно водене на сигурен разговор и изпращане на сигурни съобщения по съществуващата GSM мрежа на мобилните оператори. Има система, която защитава и дори телефони с операционна система Windows Mobile.

Много достъпни вече са и криптиращите устройства, които се поставят на стационарните апарати, между които ще бъде воден разговорът. Това са малки кутийки, които се поставят между телефона и изходния кабел. При активиране, докато се води разговор, устройството криптира сигнала, а другото отсреща го преобръща. Така този, който подслушва, чува само сигнали, но не ги разбира. Цената на тези криптиращи кутии е в зависимост от това колко сложно може да преобърне сигнала. За около 400 лева обаче всеки по-добър техник може да ви сглоби такъв апарат. В интернет е пълно с хора, които предлагат услугите си. Освен това има и десетки сайтове, на които свободно се продават устройства за заглушаване на радиочестоти и мобилни телефони. В единия от тях световноизвестна американска фирма рекламира такива апарати. Те са с големината на старите мобифони телефони, ползвани преди години в България и струват между 600 и 3000 долара или евро в зависимост от модела.

Цените са според качествата на отделните устройства – периметър на заглушаване и видовете връзки, на които пречат. Съществуват обаче и друг вид устройства, които са големи и се носят в специални куфарчета. Тяхната цена достига до няколко десетки хиляди евро. Те са най-добрите като според експерти радиусът на действие достига при тях до няколко километра. С такива подобни куфарчета разполагат повечето от охранителите на големите босове у нас. Това стана ясно и на делото за убийството на Милчо Бонев – Бай Миле, където се заговори, че охраната му е имала в колата си подобно куфарче. Този вид устройства най-често предпазват от активиране на бомби, които са свързани с мобилни телефони. Устройствата заглушават телефоните и така бомбата не може да бъде активирана. Освен това подобни станции се използват и за заглушаване на връзките между телефони – точно, както е станало в случая с отвличането на Камелия Бончева.

В същото време за съжаление техниката, с която разполага българското МВР е изключително стара и неадекватна на новите условия, твърдят експерти. Говори се, че в случая с Камелия Бончева подслушвателят, който й е даден е толкова стар модел, че дори и без специални средства за засичане може да бъде открит. Оказа се обаче, че преди години ГДБОП е правила заявка за закупуване на нова по модерна техника, но незнайно защо тази заявка е била отхвърлена от ръководството на вътрешното министерство разказва бившият директор на антимафиотите Ваньо Танов.

„Първоначално се предприеха действия, търсихме страна-производител на такава техника. Бяха направени посещения в страни, които са водещи в тази област. Беше обсъден въпросът каква техника и на каква стойност е необходима обаче не се взе решение от къде да се осигурят пари да бъде закупена тази техника”, каза Ваньо Танов.

Освен липсата на техника обаче още едно нещо е провалило полицаите в операцията по контролираното предаване на откуп, при която беше отвлечена Камелия Бончева, твърдят експерти. Това е човек в службите, който вероятно разказва на похитителите какво прави полицията. Макар че след всички скандали в МВР това едва ли е новина - подобни къртици в службите още повече затруднява работата на антимафиотите и ДОИ. Естествено от вътрешното ведомство отказват да коментират подобни твърдения с мотива, че изнасянето на информация ще навреди на разследването по случая. Днес от МВР пък обясниха снощната си акция с твърденията, че при нея са задържани няколко човека за кражби. Хората в квартала обаче говореха открито, че всъщност операцията е за издирването на Камелия Бончева.