Следовател проваля дело срещу нарко картел във Варна
Следовател проваля дело срещу нарко картел във Варна / netinfo

Един съдебен скандал се разигра във Варна само преди дни. Следовател от окръжната следствена служба в морския град, меко казано, проваля дело срещу членовете на един от най-мощните наркокартели в морския град, познат с името Монопола. Според полицаи от Областната дирекция на полицията във Варна участниците в тази група години наред контролират пазара на хероин във Варна.

И въпреки че са задържани от полицията и вече близо 2 години са в ареста, действията на един следовател изправят делото срещу наркопласьори пред пълен провал, защото в един момент се оказва, че адвокатите на задържаните не са конституирани по делото, а в същото време са разглеждали всички доказателства по случая включително и тези събрани от полицията със Специални разузнавателни средства. Всичко това е накарало съдията по делото Соня Нейкова да обяви, че делото се връща в прокуратурата, а на неупълномощените адвокати Иван Томов и Бранимир Балачев да обявят, че искат клиентите им да бъдат освободени и след това наново призовани, с малкото допълнение от нас, ако бъдат открити от полицията.

Месец ноември 2004 година хората, живеещи във варненския квартал „Аспарухово” чуват изстрели. На входа на Аспаруховия мост полицията преследва лек автомобил Мерцедес. Автомобилът е краден и се управлява от Мартин Вълков. Само преди ден в града е прострелян наркодилър в квартал Трошево. Неофициалните информации от полицията тогава твърдят, че ранения дилър не е плащал редовно вноските си на хората контролиращи бизнеса с хероин във Варна, обединени в група носеща името Монопола. След кратко преследване Мартин Вълков е задържан. Оказва се, че предната вечер веднага след стрелбата в жилищен блок в Цветния квартал във Варна са задържани и още трима души от Монопола - Явор Божинов, Иван Николов и Калоян Стефанов. Тримата са арестувани по подозрение в опит за убийство и побои и изнасилвания в града.

Според полицията хората от така наречения наркокартел Монопола са сред едни от най-бруталните дилъри във Варна. Сами са си началници и в същото време сами играят и ролята на ударна група – наказват прегрешилите дребни дилъри като ги бият чупят ръцете или пък в най добрия случай ги глобяват с по няколко хиляди лева. Четиримата задържани дълго време са работели са Радослав Калчев – Черния Роди. По-късно са в ударните бригади на Антонио Тунджев, един от приближените на Иво Гела и боса на ВАИ Холдинг Георги Илиев. След това са отделят в самостоятелна група и използвайки разнобоя в наркопазара във Варна, започват да контролират дилърите в кварталите на морския град.

Говори се, че срещу четиримата от Монопола има десетки оплаквания и сигнали в полицията. Те идват както от пребити наркодилъри така и от изнасилени момичета и рекетирани собственици на заведения. Само веднъж Монопола греши – влизат в заведение на плажната ивица във Варна и пребиват до смърт собственика за това, че не си е платил рекета в размер на няколко хиляди лева. Тогава обаче се оказва, че заведението плаща за охрана на варненската групировка ТИМ, след което естествено членовете на Монопола са глобени подобаващо и избягват физическата разправа по чудо.

И така до ноември 2004, когато четиримата попадат в ареста. Обвинени са с рекет побой, опит за убийство и още куп провинения. Според наказателния кодекс, ако бъдат осъдени, четиримата могат да отнесат и по десетина години затвор, твърдят запознати. Като адвокати в съдебната зала се явяват Бранимир Балачев и Иван Томов. Съдията по делото обаче не уважава молбата на защитата и оставя членовете на Монопола в ареста за постоянно и така вече близо 2 години. Естествено защитата се опитва на няколко пъти да изкара от ареста четиримата наркодилъри. На няколко пъти делото обаче се отлага поради липса на адвокати или поради болест на някой от задържаните. Нещо добре познато като сценарий, когато става дума за дела срещу престъпници.

На последното заседание на делото обаче преди дни се оказва че Явор Божинов, Иван Николов и Калоян Стефанов и Мартин Вълков на практика нямат адвокати. Причината – пълномощните на двамата защитници липсват към документите по делото. Опитите на съдия Соня Нейкова да получи обяснение по този казус остават без успех и така тя е принудена да върне делото в начална фаза. Освен това обаче се оказва че на практика неупълномощените адвокати са присъствали на разпитите на членовете на Монопола през изминалите 2 години запознавали са се с доказателствата, събирани от полицията а дори и с тези записани със Специални разузнавателни средства.което казано на езика на юристите означава само едно – извършване на престъпление.

Всичко това става със знанието на следователката от Окръжната следствена служба във Варна Моника Жекова. Не знайно защо тя е извършвала разпити на обвиняемите, повдигала им е обвинения и е им е предявявала веществени доказателства пред двама адвокати, които не са били упълномощени по надлежния ред. Добре е да припомним, че подобен беше случая и със един от адвокатите на директора на столичната Топлофикация Валентин Димитров. Този случай беше превърнат в сериозен скандал. Естествено след като става ясно, че адвокатите на двамата не са упълномощени, съдията по делото връща процеса отново на прокуратурата и това дава основание на адвокатите на четиримата още идната седмица да поискат промяна на мерките им за неотклонение - "задържане под стража", тъй като те стоят в ареста без да са им повдигнати реални обвинения и в срок по-дълъг от предвидения по НПК. Четиримата биха могли да пледират за незаконно задържане за целия период от ноември 2004 г. до момента и да искат да бъдат освободени.

Дарик радио се свърза и с единият от двамата адвокати на Монопола Иван Томов който твърди че е имал пълномощно но е успя да обясни къде се е загубило то в хода на процеса. Адвокат Томов обаче беше убеден че ще иска мярката на клиентите му да бъде променена от задържане под стража в по лека.

Чуйте адвокат Иван Томов в първия звуков файл.

След двегодишна работа на полицията и прокуратурата по случая с варненския наркокартел Монопола, има реалната опасност четиримата наркодилъри да бъдат освободени. Дарик радио успя да се свърже със следователя Моника Жекова, която според първоначалната информация е допуснала нарушения по хода на делото и така на практика носи отговорността за евентуалното освобождаване на членовете на Монопола. Тя обаче беше на друго мнение.

Чуйте следовател Моника Жекова във втория звуков файл.

На доста по различно мнение относно това дали четиримата членове на Монопола ще бъдат освободени беше обаче прокурора по делото Стефка Якимова. Според нея даже и след като делото бъде върнато в прокуратурата, няма никаква опасност наркодилърите да бъдат пуснати на свобода.

Чуйте прокурора по делото в третия звуков файл.

И така – поредния правен абсурд е налице този път във Варна.Свързан обаче за пореден път с представители на престъпния свят. Добре е наистина думите на прокурор Якимова да бъдат чути от съда и четиримата дилъри да останат там където им е мястото – в ареста. Познавайки обаче съдебната система у нас, е твърде вероятно следващата седмица Монопола отново да започне да действа с пълна сила. Това ще доведе единствено до нови разстрели нови пребити и изнасилени. И най-вероятно до нова война за наркопазара във Варна, защото информация на Дарик сочи, че хората от този картел вече си имат заместници.

Това са Вальо Бандита, Николай Снайпера и все хора с подобни звучни прякори. Те едва ли ще са съгласни да отстъпят така лесно завладяната територия. Още повече, че според информация на Дарик тази група дилъри се ползва с протекции от високо ниво в София. Така на практика пускането на хората от Монопола на улицата ще доведе единствено до нови сътресения в подземния свят на морския град, което едва ли би било добре за полиция, следствие и прокуратура.