Предаването „Афера навърши 4 години
Предаването „Афера навърши 4 години / снимка: Sofia Photo Agency
Предаването „Афера" навърши 4 години
25955
Предаването „Афера" навърши 4 години
  • Предаването „Афера" навърши 4 години

Единственото предаване за разследваща журналистика в българския радиоефир „Афера" навърши 4 години, през които успяхме да ви представим 171 разследвания и да разкрием за вас факти, за които никой не искаше да говори и от които мнозина се страхуват.

През четвъртата година в предаването „Афера" разгърнахме с вас неотваряното досие „Папа" на българското разузнаване 28 години по-късно. Това разследване на Богдана Лазарова получи наградата Golden Ambrellа на международния медиен фестивал Mediamixx 2009 в Албена.

В познатия час на предаването с вас открихме и фалшив телефонен запис по делото за убийството на Мартин Борилски. Разбрахме, че на крадците е необходима само минута, за да разбият брава, и че в същото време полицаи от отдел „Вътрешна сигурност" в МВР унижават колегите си, като ги разсъбличат голи при проверки за подкупи. Посочихме ви къде по улиците и пътищата на страната стават незаконните автомобилни и мотоциклетни състезания. Узнахме дали сайтът „Опасните" е издал държавна тайна, но така и не попаднахме по следите на безследно изчезналия 19-годишен Аспарух Бакалов и още над 1000 безследно изчезнали българи.

Разкрихме как българин продаде фалшива картина на „Моне" на търг за 12 800 000 лв. и то заради два трактора. Проследихме как българи стават част от трафика на кокаин от Латинска Америка за Европа и как в Испания новата мода сред българските крадци са секс партита, по време на които те крадат луксозните автомобили на участниците в секс забавленията. Посочихме ви кои са кошаревските свидетели на мафията. Единствено слушателите на предаването „Афера" по Дарик радио разбраха всичко за аферата с „Оня списък", осветил стотици разузнавачи и белязал първия погром на българското разузнаване.

Припомняме ви, че през първата година на „Афера" ви разказахме за изчезналия архив на суперполицая Никола Гешев, за червения терор от 1944 до 1949 година, за тайните на партийния архив на БКП, обяснихме къде се пази архивът на бившата Държавна сигурност, който всъщност не е унищожен, показахме как се приватизира Българската търговско-промишлена палата с всичките й външнотърговски дейности. Само в ефира на Дарик и в предаването "Афера" слушателите научиха кой и защо свали Иван Тодоров-Доктора от сцената, как се източват 200 милиона долара от Българския морски флот, какви фирми и имоти притежават братята Маргини в България и по света и колко милиона са изнесли зад граница, как "Софияленд" се оказа пощенска кутия на СИК за пране на пари, колко руски атомни бомби са направени с български уран от секретните 48 уранови мини в България, къде можем да си купим полоний 210 за 69 долара, колко всъщност са колекционерите в България, кой стои зад новата престъпна групировка "Монопола" и защо тя води нарковойна във Варна.

През втората година в предаването "Афера" ви разказахме какви тайни крие Особеният архив на Русия и как България е станала част от руската зона на влияние още преди началото на войната между Хитлерискта Германия и СССP през 1941 година. Направихме ви свидетели на една от най-силните житейски драми - на българката Нели Рутис, чиято дъщеря беше отвлечена в Гърция. Разкрихме кой и как източи 17 милиона долара от "Експомед". Разбрахте как и защо е бил свален у нас през 1955 година израелски пътнически самолет. Чухте как един прокурор Емил Милев, замесен в схема за подкуп с друг прокурор Ангел Дончев, реши да проговори само и единствено в „Афера" и разкри сензационни задкулисни машинации в прокуратурата.

През третата година на „Афера" сред най-любопитните теми, която представихме в няколко части, беше разработката за каналите за антики на Държавна сигурност и ролята на покойната дъщеря на Тодор Живков - Людмила Живкова. Предложихме ви и нови факти около това кои са убийците на писателя Георги Марков, от които стана ясно, че пръст в тази история може да имат и английските тайни служби, а може би и шофьор на ЦК на БКП. Преминахме и по стъпките на съдия, който заграби чужд имот и даже поиска 18 000 евро от собствениците, и разкрихме, че прокуратурата е открила убийците на писателя на мутрите Георги Стоев и дори го е арестувала, след което той е пуснат на свобода и делото е прекратено.

Част от нашите разследвания вече са издадени и в две книги, които са на книжния пазар - едната носи името и на предаването - „Афера" и е на двамата водещи на предаването - Богдана Лазарова и Николай Христов, а втората е самостоятелна книга на Богдана Лазарова - „Държавна сигурност и изчезналите съкровища".

Очаквайте третата книга с разследвания от предаването „Афера"