Къде можем да си купим полоний 210 за $ 69?
Къде можем да си купим полоний 210 за $ 69? / netinfo

Смъртта на бившия офицер от Федералната служба за сигурност на Русия Александър Литвиненко в Лондон постави няколко изключително важни въпроса: Връща ли се студената война с Русия? От Кремъл ли излизат нарежданията за убийствата на хора, които критикуват управлението на президента Владимир Путин? Кой и защо е организирал събитията, довели до смъртта на Литвиненко? Защо британското разследване обхваща вече няколко държави?...

Най-важният въпрос, разбира се, остава - какво точно е довело до смъртта на Литвиненко и що за метал е полоний 210. Как е възможно да се пренесе той през летищата на няколко държави, така че охранителната техника да не го засече? Каква е цената на изключително токсичния и канцерогенен радиоактивен метал полоний 210? Защо шести ден британските власти мълчат за резултатите от аутопсията на Литвиненко, които трябваше точно да отговорят на въпроса каква е причината за смъртта му.

Всички данни до момента, макар и неразгласени от британските следствени органи, сочат към факта, че бившият агент на руските служби за сигурност, станал жертва на отравяне с полоний 210, е бил всъщност част от организираната престъпна мрежа за търговия с радиоактивния метал. По кои пунктове издиша официалната версия за смъртта на Александър Литвиненко и как от два интернет сайта – един американски и един руски, въпреки всички международни забрани за търговия с радиоактивни материали, можете да си поръчате и закупите съвсем безконтролно полоний 210 срещу смешните 69 щатски долара?

84-ят подред елемент в периодичната таблица на Менделеев – полоният, е първият вписан там метал след откриването на радиоактивността. Той е и един от първите радиоактивни елементи, намерил приложение в космическите изследвания. Дълги години, и досега, остава в сянка и за него не се шуми публично именно заради използването му в ядрените и космически изследвания. Полоний 211 е само алфа излъчвател, следователно добре опакован може безпрепятствено да бъде пренасян. Има много къс период на полуразпад - само 138 денонощия, или 4 месеца и половина. Ефективен е само в първите 36 денонощия. В организма на човека се съдържа 1,1 нанокюри, от които 60% в минералите на човешките кости. Около 0,07 нанокюри постъпват всяко денонощия в организма на непушачите заедно с въздуха, а от 1 до 10 нанокюри полоний – с храната. Около 1,6 нанокюри влизат от всяка изпушена кутия цигари.

Безопасният предел на полоний в организма на професионалните работници при поглъщане е 2,7 микрокюри. Минималният праг на чувствителност е 0,1 нанокюри. Полоният е сребристобял и по външен вид прилича на най-обикновен метал. В естествен вид се съдържа в урановите руди, но съдържанието му там е 100 трилиона пъти по-малко от това на урана и добивът му е много труден. Ултраредкият и изключително труднодостъпен елемент полоний може да се добива и по изкуствен път чрез ядрен синтез. Суровина и за двата начина на добив е бисмут 209. В ядрените реактори го облъчват с поток неутрони и така предизвикват веригата на ядрена трансформация.

Известни са 27 изотопа на полония с масови числа от 192 до 218. Най-важният изотоп от тях обаче е полоний 210, защото е чист алфа излъчвател. Останалите изотопи все още не са напуснали лабораторните условия. При излъчването на алфа частиците от него се отделя огромно количество енергия и точно заради това е използван в енергетичните системи на няколко изкуствени спътника. Той отделя такава огромна топлинна енергия, че тя може да разтопи самия метален слитък на полоний. За да не се случи това, той трябва да се съхранява в оловна матрица. Използва се като гориво в космонавтиката. Късият период на полуразпад обаче, само 138 денонощия, ограничава и срока на използването му.

Прилага се и в стандартни електродни сплави – например за свещи за двигатели с вътрешно горене. Употребява се в отдалечени морски фарове, за отстраняване на статичното електричество в текстилни фабрики, при йонизация на въздуха за по-добро горене на мартеновите металургични пещи, и дори за отстраняване на праха от фотоленти. На руските атомни подводници с оловно-бисмутови топлоносители като страничен продукт от неутронното облъчване на бисмута се получава полоний и от него се налага да се защитават и екипажът, и техниката на подводниците.

При боравене с полоний са необходими строги предпазни мерки. Не трябва да се пипа с голи ръце, защото той лесно прониква през кожните рани и процепи и настъпва лъчево поразяване на тъканите. Полоний 210 е толкова мощен източник на енергия, че за получаването на 1 киловат енергия е необходим само 7,5 грама полоний. Мощността му намалява наполовина на всеки 3-4 месеца. При попадането му в човешкия организъм става едно от най-токсичните вещества. Пределно допустимото съдържание на полоний във въздуха е една 40-милиардна част от микрограма на един кубически метър въздух. Тоест, полоният е 4 трилиона пъти по-отровен от синилната киселина.

Вреда нанасят излъчваните от него алфа частици, които разрушават тъканите и предизвикват отоци. Атоми на полония могат да се образуват в белите дробове на човека в резултат на разпада на вдишания газообразен радон. Затова във всички лаборатории с полония се работи дистанционно в херметически боксове. Полоният е особено ценен с това, че – колкото и парадоксално да звучи - е екологично чист. Продукти на разпада на полония са изотопите на оловото и заради краткия полуразпад на полония, след 5-10 години от първоначалната радиоактивност не остава и следа без всякакви допълнителни мерки.

Така става ясно, че полоний има навсякъде около нас и в нас. В специалните справочници се сочи, че за да предизвикаш скоротечна лъчева болест у даден човек, е достатъчно да вкараш в организма му по-малко от 1 милиграм полоний, което може да стане незабележимо. Друго обаче предизвиква въпрос. Ако тази смъртоносна доза се сложи в чаша чай или кафе например, то гама-фонът около чашата би трябвало да превишава десетки и дори стотици пъти природния фон и лесно се хваща с обикновен дозиметър, каквито вече носят със себе си дори туристите. Или пък, ако полоният се пренася без съответния оловен и доста тежък екран, то такова куфарче би трябвало да запищи сериозно на контролните дозиметри по летищата. И възниква въпросът: биха ли могли при такива условия спецслужбите на други страни да го внесат незабележимо в Англия?

Бързите методи на анализ на микрообразците откриват в полония следи от още десетки елементи. Наличието на някои от тях или пък комбинациите им са уникални като пръстовите отпечатъци на всеки човек и представляват нещо като паспорт на партидата. Така веднага може да се определи конкретният образец от кой ядрен реактор е произведен. В случая с Литвиненко данните сочат, че полоният е произведен в Атомната електроцентрала в руския град Красноярск. Точно затова обаче твърдението, че той е използван за убийство, предизвиква смях. Излиза, че високо професионален килър, изпратен да убие Литвиненко, който умее да се прокрадва през граници, знае как да прекарва през тях и да разнася по хотели и суши барове извънредно токсичния и радиоактивен материал, умее незабележимо да го сипе в чашата на мишената, изведнъж остава на гърдите на жертвата “визитната си картичка”.

Излиза, че това може да се направи само от организация или човек, който иска демонстративно да насочи по определена лъжлива следа тълкуването на събитията. Затова версията за политическо убийство като че ли сериозно издиша. Макар и резултатите от аутопсията на Литвиненко все още да не са оповестени официално, първите данни от нея звучат направо сензационно. Оказва се, че Литвиненко е бил в допир с такива количества полоний 210, които биха стигнали да се отровят поне 100 души и чиято цена се изчислява на 29 700 000 евро. Едва ли някой би похарчил почти 30 милиона само за едно убийство, което може да се направи доста по-евтино и незабележимо.

Изглежда става въпрос по-скоро за търговия с радиоактивни материали, към която Литвиненко е имал отношение или още повече – за подготовка за изработване на портативно ядрено устройство. След срещата на Литвиненко с италианеца Марио Скарамела в суши бара в Лондон, на която се твърди, че и двамата са отровени смъртоносно, по-голяма доза полоний е открит в тялото на Литвиненко и явно той е бил по-близо до контейнера с отровния метал. По думите, изпуснати от самия Скарамела, на този обяд Литвиненко му разказал за участието си в контрабандна търговия с радиоактивни материали. Най-логичното предположение е, че Литвиненко се е опитал да осъществи търговска сделка по продажба на известно количество полоний, но по неизвестни причини ампулата с полоний се е разхерметизирала. Марио Скарамела е известен като специалист по тероризъм и тайни операции на спецслужбите.

Все още не е изяснена ролята на Андрей Луговой, бивш началник на службата за безопасност на руската телевизия ОРТ, близък до магната Борис Березовски. Луговой на 1 ноември се е срещнал с Литвиненко в бара на хотел “Милениум”. Той е летял за Лондон на 25 октомври, а в самолета, с който е пътувал, и в хотела са открити следи от полоний. Луговой твърди за себе си, че също е заразен. Самият Березовски продължава да мълчи. На срещата в хотел “Милениум” по данни на британската полиция са присъствали още двама руски бизнесмени – Дмитрий Ковтун и Вячеслав Соколенко. И въпреки че британската полиция разследва най-различни версии за смъртта на Литвиненко, особен интерес предизвиква една от тях, оповестена от ежедневника The Sunday Express.

Тази версия гласи, че починалият на 23 ноември в лондонска болница Литвиненко е участвал в опити за създаване на т.нар. мръсна атомна бомба за Ал Кайда. Вестникът цитира още, че проф. Марио Скарамела съобщил на британските власти, че през 2000 година Литвиненко е помагал за незаконна доставка на партида радиоактивни материали от Русия до швейцарския град Цюрих. Това пряко кореспондира с информацията на британската полиция, че малко преди смъртта си Литвиненко е приел ислямската религия, че преди смъртта си е чел Корана и е поискал от съпругата си Марина да бъде погребан в мюсюлманско гробище.

Първоначално изтъкнатата версия, че Литвиненко е отровен по време на обяда си с Марио Скарамела в лондонския суши бар, издиша и по още един пункт. Още същия ден се проявяват признаците на лъчева болест у бившия агент на руските служби за сигурност и той е приет в болница, където по-късно умира. По медицински показатели обаче лъчевата болест се проявява 3 седмици след заразяването. Което означава, че Литвиненко е бил в допир с посочените сериозни количества полоний за първи път не в деня на срещите си – 1 ноември, а цели 3 седмици по-рано. Според твърденията на вестник “Сънди таймс” британската полиция приема за безспорни няколко факта: че полоний 210 не може да се поръча по интернет; че макар и самата Великобритания да внася официално известни количества полоний, няма данни за изчезнали количества, което сочи към контрабанда; че Литвиненко е отровен не по-рано от 1 ноември, а следите от полоний в самолета са от 25 октомври.

Както стана ясно, няколко от тези твърдения не са толкова безспорни. Литвиненко е заразен с полоний вероятно 3 седмици преди срещата му с проф. Марио Скарамела. Радиация вследствие на полоний е открита и в хотел „Шератон Парк Лейн” в Лондон, а там не са пребивавали нито Литвиненко, нито Скарамела, нито пък Андрей Луговой. Изглежда, че по веригата на търговия и пренос на изотопни материали не са открити доста още играчи.

От екипа на „Афера”, обаче опровергаваме първия сочен за безспорен факт: че полоний не се търгува по интернет. Открихме два интернет сайта - един американски и един руски, от които съвсем открито може да се закупи остротоксичният и радиоактивен метал полоний 210.

Полоний 210 свободно се продава в интернет, сочи разследване на екипа на „Афера”. Това е факт в онлайн сайт с името „Юнайдет нуклиър” /United Nuclear Scientific Equipment & Supplies/. Там свободно са обявени цените на различни видове радиоактивни отровни вещества, като са описани и техните свойства. В онлайн страницата е описано и това, че всички продажби са законни и се извършват в съответствие с международните правила, като продаваните материали притежават и необходимите сертификати.

Специална забележка казва, че полоний 210 е единственият алфа излъчвател, за закупуването на който не се изисква специален лиценз. В нагледни таблици са поместени наименованията и характеристиките на продаваните химически елементи. Така например освен полоний 210 в интернет страницата се продават и не по-малко отровните стронций и цинк, както и талий, с който първоначално се твърдеше, че е отровен Литвиненко. В интернет магазина съвсем подробно са описани и времето на разпад на съответния химически елемент. Срещу всеки от продаваните елементи има обявена цена – за полоний 210 цената е 69 щатски долара за количество от 0,1 микрокюри.

Това е количество, което е няколко хиляди пъти по малко от количеството полоний 210, с което е бил отровен бившият руския агент Александър Литвиненко. В сайта може да се сравни, че периодът на полуразпад на полония, който е 138 дни, е най-краткият в сравнение с периода на разпад на другите радиоактивни материали, които се предлагат за продажба в сайта „Юнайтед нуклиър”. Така например за стронция е посочен период на полуразпад близо 28 години, а друга не по-малко опасна отрова –талий – е с период на полуразпад близо три години.

Собствениците на интернет сайта обаче изрично уточняват, че предлаганите радиоактивни изотопи не се държат на склад. При поръчка те се вадят направо от реактора на Атомна централа и се носят на клиента. В сайта освен това е описано и това, че опасните радиоактивни изотопи се пренасят от специално обучени хора в специални опаковки и куфарчета, които не допускат вредно действие на радиацията. Интересно защо е уточнено още, че се приемат само плащания, направени в рамките на Съединените щати. Макар че това не е никакъв проблем. Достатъчно е даден човек да има едногодишна американска виза и без никакъв проблем може да си извади кредитна карта в повечето американски банки.

В същото време обаче в интернет магазина е описано подробно, че полоний 210 няма добри качества на отрова. В обявите пише още, че количеството от 0,1 микрокюри от радиоактивните материали, които се продават, е толкова малко, че дори е почти невидимо с просто око. Според неизвестните засега продавачи на радиоактивния материал е необходимо около 15 хиляди пъти по-голямо количество, за да бъде отровен човек. Това обаче струва баснословно много пари. Според обявите в интернет магазина количеството полоний, способно да отрови човек, струва близо 1 милион долара.

Освен казаното до тук обаче в този сайт има обявена и промоция за намаление на цената при покупка на повече от един радиоактивен изотоп. В сайта е поместена снимка на куфарче с три специални кутии и срещу него има текст, че можете да поръчате т.нар. „алфа-бета-гама” комплект, в който влизат полоний 210, стронций и кобалт. Според обявата срещу цената от 175 щатски долара можете да се сдобиете с минимално количество от полоний 210, стронций 90 и кобалт 60. Естествено и тук е пояснено отново, че количествата на трите изотопа са минимални и за да се приложат за каквото и да било, е нужно количество десетки хиляди пъти по-голямо. На сайта не се отбелязва дали неизвестните продавачи са в състояние да осигурят такива количества. Официално адресът на компанията е в Ню Мексико.

По-нататък на интернет сайта са дадени и съвсем точни начини за разплащане – това може да бъде направено само с няколко различни вида кредитни карти, конкретно посочени на сайта. При плащане обаче клиентът преминава през специална система за сигурност. Отбелязано е, че компанията „Юнайдет нуклиър” /United Nuclear Scientific Equipment/ се занимава с продажба на радиоактивни изотопи от 1998 година и се твърди, че не нарушава законите на Съединените американски щати.

Ако на евентуалния купувач му е далече и неудобно да купува от полоний от Съединените щати, може да го направи и в Русия или по-точно от руски интернет сайт, сочи разследването на екипа на „Афера”. Достатъчно е да отидете в мрежата на адрес: http://www.nuclonstc.com/. Там ви посреща приветствие на руски, английски и френски език от фирма НТЦ „Нуклон”. Компанията представя себе си така: дружеството с ограничена отговорност „Нуклон” е частна организация, регистрирана на 13 януари 1992 година в Москва, и действа като многофункционално предприятие.

В екипа на „Нуклон” влизат водещи инженери с дългогодишен опит в разработките и производството на изделия по поръчка на Министерството на отбраната, Министерството на атомната енергия, предприятията за космическа медицина, а също така и уникални специалисти по монтаж и експлоатация на радиоизотопни прибори за технически контрол и апаратура за лъчево лечение на онкологични заболявания. Посочва се, че „Нуклон” има директни договори с десетки предприятия в Русия, бившите съветски републики, Западна Европа и САЩ.

По-нататък руският сайт описва услугите, които компанията предлага: преки доставки до цялата територия на Русия на радиоактивни и стабилни изотопи – руско или чуждестранно производство – по предварителна поръчка на клиента; експедиция с всички видове транспорт на радиоактивни материали, в това число на мощни източници на йонизиращо лъчение, прясно и отработено ядрено гориво; експортно-импортни операции по доставка на радиоизотопна продукция, в това число митническото й оформяне. Компанията гарантира транзита през териториите на Украйна и Белорус, осигуряване на разрешителни от всички необходими органи, както и охрана на товарите.

Компанията е посочила и точния адрес, телефон и електронна поща, на който може да се поръчат радиоактивните изотопи. Адресът е в руската столица на улица “Вилнюска”, като е обяснено и как може да се стигне дотам с два автобуса и един тролей на московския градски транспорт. Не са посочени цени. Поразителен обаче е фактът, че посоченият офис на компания „Нуклон” се намира в Ясенево, в непосредствена близост до щаб квартирата на Службата за външно разузнаване на Руската федерация. Така става ясно, че категоричното твърдение, че полоний и други радиоактивни материали не могат да се поръчат по интернет, просто не е вярно.

Високопоставени източници от Международната агенция за атомна енергия съобщават, че мерките за сигурност в руските атомни централи са недостатъчни, а заради недобрата охрана британските учени предполагат, че оттам би могло да е изнесено контрабандно голямо количество полоний и търсят следите му на руския черен пазар. Съобщава се, че от 1991 до 2002 година от атомните централи на Русия са откраднати 40 кг уран, съобщава се и за полоний. “Казахстан тудей” посочва на 30 май т.г., че в автобус по маршрута Стамбул-Алма Ата граничарите са заловили двама казахстанци с контрабанда на 7 килограма полоний.

9-членният екип британски антимафиоти вече са в Русия и се занимават точно със следите на черния пазар на полоний. Те считат, че ако проследят пътя на отровния метал, ще стигнат и до убийците на Литвиненко. Така става ясно, че основната им версия явно е свързана с контрабандния пазар на радиоактивни материали. Руските власти и руският главен прокурор Юрий Чайка побързаха подозрително да заявят, че няма да бъдат екстрадирани и предадени на британското правосъдие евентуални заподозрени руски граждани. Спешно декларираха, че шефове на Федералната служба за сигурност няма да дадат показания пред британците, както и че бившият служител на КГБ Михаил Трепашкин, който излежава присъда за измяна в затвор в Урал, и който поиска да съобщи някакви сведения на британските следователи, няма да бъде допуснат да говори с тях.

Хубаво да се отбележи обаче, че британските антимафиоти не са искали нито да разпитват шефовете на руската служба за сигурност, нито да говорят с въпросния Трепашкин. Може би заради опасенията, че за руските служби е твърде лесно да организират поток от манипулирана информация, за да скрият евентуално руско участие или руска поръчка за главата на Литвиненко. Трябва да се имат предвид обаче и методите на руските спецслужби: отдавна е известно, че за измяна те наказват със смърт, при това показно и назидателно за останалите. Точно както е организирана и смъртта на бившия полковник от федералната служба за сигурност Александър Литвиненко. Ако например е посегнал да търгува с полоний 210 и така е настъпил интереса на добре организирани канали, то отсреща просто да са го “задавили” с огромно количество точно от въпросния полоний.

Въпросът е обаче докъде се простира мрежата за незаконна търговия с радиоактивни материали, с помощта на чии спецслужби се върши тази контрабанда, готвил ли е Литвиненко наистина портативна атомна бомба за Ал Кайда или това е слух, който да послужи за защитна теза на някои спецслужби, дали убийството на Литвиненко в крайна сметка е политическо, или се е случило съвсем друго. Краят на завесата ще започне да се повдига едва тогава, когато бъдат оповестени точните резултати от аутопсията на бившия полковник от руските служби. А тя, кой знае защо, все още се държи в тайна.