Кошаревските свидетели на мафията
Кошаревските свидетели на мафията / снимка: Sofia Photo Agency

Село Кошарево, Пернишко, е само на 14 километра от Брезник, но шосето към него е почти пусто. Въпреки че е от най-големите села в общината, автобуси до него пътуват само сутрин и вечер. Въпреки това селото е широко известно и е влязло отдавна в съдебните регистри, а изразът „кошаревски свидетел" е станал пословичен. С него се назовават купените свидетели, които доказват в съда това, за което им е платено. Откъде идва този израз? В началото на миналия век хората от брезнишкото село Кошарево се прочули с това, че охотното давали показания по различни съдебни дела. Всеки можел да си купи какъвто иска свидетел от селото и да го заведе в съда. Кошаревци били сладкодумни и умеели да омайват съдиите със своите версии за "видяното" или "чуто" от тях при различни ситуации, за които трябвало да дават показания. Славата на тези „свидетели" се носела в цялата страна и към услугите им прибягвали все повече хора, които били готови да пропътуват големи разстояния, за да намерят подкрепа и да се спасят от ударите на закона. За услугите им идвали адвокати от цяла България. Само трябвало да им се обясни какво да кажат пред съдията. Така до ден-днешен на всички в юридическите среди е ясно, че с кошаревски свидетели всичко може да се докаже, стига съдът да им хване вяра.

За двадесетте години на прехода примери колкото искаш. В един значителен брой случаи земи и гори се връщаха въз основа на несигурни, да не кажем направо кошаревски свидетели. Благодарение на такива свидетели се стигна дори до прословутия случай на връщането на частни лица по реституция на огромна площ гори в района на Доспат, където никога досега горите не са били частни. Чиновници, земеразделители или най-обикновени крадци с фалшиви документи за собственост, или с кошаревски свидетели успяха да си върнат земи и гори на територията на цялата страна, при това по съвсем законна процедура. Дори царят използвал кошаревски свидетели, за да докаже собствеността си върху хиляди декари гори, разкриха журналисти.

Най-често обаче в наши дни кошаревски свидетели се използват основно по делата за наркотици и за убийства - тоест такива случаи, по които свидетелските показания са от решаващо естество за изхода на делото. Кошаревски свидетели се ползват и по дела за пране на пари, най-вече за да докажат предикатното престъпление, необходимо, за да бъде осъдено дадено лице за последвалото пране на придобитите в резултат на него мръсни пари. Както излиза, кошаревски свидетели ползват и двете противоположни страни в процеса - както самите обвиняеми и подсъдими лица чрез адвокатите си, така и прокуратурата.

В средите на организираната престъпност това са лица, които се местят от една групировка в друга, след което въз основа на показанията им срещу бившите им босове и „колеги" от групата се образуват множество дела. Доста често след това се случва съдът да посочи на прокуратурата, че така групировките я използват, за да разчистват собствени сметки между различните отбори, или пък самите кошаревски свидетели я използват, за да отърват обвиненията срещу самите себе си за собствените си престъпления. Съдът нерядко, още при гледането на мерките за неотклонение по такива дела, сочи, че това не са стойностни показания, а свидетелите обикновено са лабилни или зависими от наркотици.

Прокуратурата обаче ги използва, обикновено защото не са много свидетелите от средите на мафията, на които обвинението може да разчита, за да разбие групата и да докаже престъпленията й. Както и главният прокурор Борис Велчев посочи - на прокурорите много им се иска да разчитат на показанията на интелектуалци, професори и възпитани граждани, но те обикновено изобщо не са наясно със света на организираната престъпност и реалността е друга.

Кошаревските свидетели на мафията обикновено са един кръг лица, които винаги са готови да гарантират на някого алиби по важни, тежки и ключови дела с подвеждащите си и често откровено неверни показания. Случва се затова по тях да се гърми, но в повечето случаи след като дадат свидетелските си показания пред съдия, ги изпращат в чужбина и повече никой нищо не чува за тях.

Няколко от големите шумни дела в последно време се крепят като че ли само на кошаревски свидетели - това е първото дело срещу Красимир и Николай Маринови за подготовката за убийство на Иван Тодоров-Доктора, бившият външен министър Любен Гоцев и финансиста Никола Дамянов. Такова се очертава и второто дело срещу братята Маргини, точно на такова прилича и делото срещу Златомир Иванов - Златко Баретата.

На типичен кошаревски свидетел приличаше с навиците си и начина си на живот застреляният неотдавна скандален радиоводещ Боби Цанков. За него хора от криминалния контингент разказват, че постоянно се самопредлагал за свидетел на хора, които биха могли да му платят, за да им осигури алиби и да наклони делото в тяхна полза. Дори и по официалните изявления на заместник главния прокурор Камен Ситнилски и на градския прокурор на София Николай Кокинов Боби Цанков се оказа убит, защото се канил да доведе в прокуратурата още свидетели, които да говорят срещу Братята Маргини.

Добре известният защитен свидетел по първото дело срещу Маргините - Велин Добрев или Вили Моториста, както и Димитър Вучев-Демби също са сред основните претенденти за членове на отбора „кошаревски свидетели на мафията". Велин Добрев накисна двамата братя Красимир и Николай Маринови-Маргините, като обясни, че братята посочвали мишените, а ударната им група ги наблюдавала, за да изучи навиците им и да избере подходящия момент за ликвидация. Запознати обясниха, че тази схема многократно е била тиражирана в медиите и всеки един би могъл да я преразкаже пред разследващите.

Оказа се, че основният свидетел по делото срещу братята Маргини Велин Добрев дава показания и по разследването срещу Златомир Иванов-Баретата. Разпитът на Велин Добрев, който твърдеше, че Маргините били поръчители на серия убийства, се очаква да бъде един от козовете на защитата на Баретата. Веднъж вече Велин Добрев е признал, че му е било възложено убийството на бившия бодигард на Димитър Вучев-Демби - Георги Нацев, за което Златко Баретата в момента е обвиняем.

В показанията, дадени пред съдия по делото срещу Маргините, обаче Вили Моториста обяснява, че покушението срещу Нацев всъщност е поискано от самия Демби, който в момента е и основен свидетел срещу Баретата. Освен това в показанията си Добрев твърди, че Демби му е поръчал убийствата на трима души, като мотивът му бил, че те готвели покушение срещу него. Трите мишени на Вучев били братята Балеви и Радослав Иванов-Темерута, които работели за столичен наркодилър - негов конкурент. Демби искал разстрела на Темерута, защото той избягал от неговия лагер и започнал да пласира дрога за Пешо Щангата. Така разпитът на Моториста вече е прикрепен към кориците на разследването срещу Баретата и групата му. С него Златко Баретата храни надежда, че ще се измъкне от обвинението за убийството на Георги Нацев. В същото време хора от подземния свят казват, че Демби никога не е бил част от обкръжението на Баретата и не би могъл да получи достъп до такава информация, за каквато свидетелства.

Подобно на Вили Моториста обаче, Димитър Вучев-Демби също има проблем с наркотиците, твърдят хора от обкръжението му и с това перфектно пасват на схемата на кошаревските свидетели на мафията. А за показанията си срещу Златко Баретата и групата му Демби е станал защитен свидетел и го пазят и крият с целия държавен ресурс.

Ивайло Серафимов пък, друг от кошаревските свидетели на мафията, който има 2-годишна присъда за измама, е получил 150 000 евро от Златомир Иванов-Баретата, за да внедри свой човек в прокуратурата, писаха медиите. Серафимов заявил пред прокурорите, че е готов да разкрие каква е връзката на Златко Баретата със серия от убийства - разстрелите на Никола Иванов-Бобъра, Георги Нацев и Радослав Велков-Темерута. Целта на Серафимов била да получи статут на защитен свидетел и да стане част от строго секретната програма, да разкрие механизмите на работа на програмата, за да бъде лесно неутрализирана в бъдеще, а самото й съществуване - подложено на съмнение. Всичко това лъснало от записи на телефонни разговори, направени със специални разузнавателни средства. Серафимов се отрече пред съдия от досегашните си показания, давани пред разследващите органи, и се оказа, че през цялото време той е разигравал разследващите, подавал им е лъжлива информация, която още повече обърквала разследването.

Още един от свидетелите срещу Златко Баретата, Тихомир Георгиев, бивш полицай, преминал още през 1998 г. към групата на Златомир Иванов, въз основа на чиито показания бе образувано делото срещу Баретата, също бе свидетел на прокуратурата, но също като Ивайло Серафимов се отказа през лятото от показанията си. И въпреки че прокуратурата продължава да полага усилия да върже сериозни доказателства по делото срещу Златко Баретата, то след извъртането на двамата, фактите съвсем са се оплели и вече не е съвсем ясно кога са казали истината тези свидетели и дали те самите не са се отказали в полза на Баретата срещу съответното заплащане.

И за да се оплетат конците напълно, един от подсъдимите по делото срещу братята Красимир и Николай Маринови-Маргините, Бисер Илиев, по-известен с показателния си прякор си Били Лъжеца, е работел като информатор на ченгетата. Той бил агент на Национална служба полиция, но едновременно с това бил двоен информатор, тъй като освен на полицията, Лъжеца пеел и на своя работодател - наркобоса Димитър Вучев-Демби. Няколко месеца преди ареста на Маргините именно Били Лъжеца съобщил на полицията, че е открил група за мокри поръчки, създадена от Маргините.

Както се вижда, част от тези свидетели срещу показанията се уреждат със статут на защитени свидетели. А както вече стана ясно, от кошаревски свидетели очевидно се ползват и адвокати, и прокурори. Как обаче се сдобиват с такива свидетели? Какъв е механизмът да намериш и използваш кошаревски свидетел? За прокуратурата и полицията това не е трудно - всички те са с по десетина-петнадесет дознания за наркотици, автокражби, квартирни кражби и т.н. Хората от този контингент в престъпленията се нагаждат според това коя от крадените стоки в момента се търси и лесно може да се пласира. Така когато се търсят коли - те стават автоджамбази, после започват да разбиват сейфове, след това апартаменти и т.н. Полицията много добре е запозната с районирането на София и на страната и с това кои лица от престъпния контингент къде „работят". Половината от тези свидетели с по десетина висящи дознания са обикновено „уши" на ченгетата. Понякога обаче и за прокуратурата се оказва трудно да ги „върже" - ако не се окажат агенти на НСС, ще се окажат агенти на БОП-а или на полицията, и не могат да ги пипнат.

Показания лесно се сменят в полза на определен човек. Това става най-често чрез адвокатите му, които търсят контакти в противниковия отбор и най-често това става срещу пари. При това става дума за свидетели, които веднъж вече са разпитвани пред съдия и уж с това показанията им са „заковани". Разпитаният вече свидетел обаче подава молба до съдия да бъде преразпитан отново поради възникването на нови факти и обстоятелства, свързани с делото. Доста често се случва именно по този начин прокуратурата да губи свидетели. И при това трудно може да им бъде образувано дело за лъжесвидетелстване, защото те не се отричат напълно от дадените веднъж показания, а ги правят неясни - не са сигурни за часа или мястото например. Много често за кошаревски свидетели се ползват роми, които също са се сдобили с по няколко висящи дознания за дребни кражби и престъпления.

Понякога преминаването от една групировка в друга става със знанието и благословията на шефа на групировката и тогава наказания и последствия за кошаревския свидетел няма. По-често обаче членовете на групата на професионалните кошаревски свидетели стъпват накриво, пресичат големи интереси и ги отстрелват, точно както стана с Боби Цанков. Третата група пък са откровените купени предатели. За тях спасителният вариант е да мине наистина в другия отбор и да започне да работи за групировката, която го е купила. Това най-често се случва по наркоделата. В наркосредите се шегуват, че трансферите в тази област са повече от футболните, не са на 2 сезона - зима и лято и преминаването от отбор в отбор става не само в 2 месеца в годината.

За много от мимикриращите обаче в подземния свят коментират, че вече е взето решение за ликвидирането им - никой не обича предателите и се счита, че щом веднъж е предал, ще го направи и втори път и ще предаде и този, който го е купил и приютил. А и да не забравяме, че това са среди, в които с пълна сила важи омертата.

Сумата, срещу която свидетелите минават от единия отбор в другия, не е постоянна и еднаква - тя зависи от тежестта и важността на делото и от платежоспособността на този, който ги купува. Казват обаче, че най-евтино излиза да се купи кошаревски свидетел.