Десетки българи замесени в трафик на кокаин
Десетки българи замесени в трафик на кокаин / netinfo

Само дни преди да излезе доклада на Европейската комисия за това, че страната ни ще бъде приета като равноправен член на Европейския съюз на 1 януари 2007 година, 33-годишен българин отново беше задържан с огромна пратка кокаин. О коло 2 и половина тона от белия прах беше открит на борда на кораб, акостирал в пристанището на испанския остров Ибица.

Медиите на Иберийския полуостров гръмнаха веднага, че това е рекорд, а ден по-късно стана ясно и името на българина – Стоян Манов. Той заедно с още двама мъже – чех и хърватин, са били задържани.

По късно се оказа че тази пратка е била просто поредната от голям кокаинов канал, който започва от Карибско море, минава през Испания и България и стига до холандското пристанище Ротердам. Това е крайната цел на кокаиновите картели в Колумбия, които зареждат с белия прах по-голямата част от западна Европа. Българинът Стоян Манов е бил капитан на яхтата, а с него са плавали хърватин и чех. Най-вероятно е обаче и тримата на борда на катамарана „Тативат” да са само мулета, които срещу пренасянето на дрогата да са получили шестцифрена сума в долари.

Иззетите от испанските власти 2 тона и половина кокаин са рекорд за района на Балеарските острови. Дрогата е била разпределена в 80 пакета, всеки от които с тегло между 25 и 35 килограма. Източници от полицията заявиха, че този канал за кокаин е с българско участие и е минавал вероятно от Колумбия през Испания и България за Холандия. Най–вероятно дрогата е трябвало да бъде нелегално разтоварена в пристанището на Варна.

Според запознати, цената на такова количество кокаин надвишава 200 млн. евро. В момента българските власти проверяват дали задържаният в Испания българин е криминално проявен и у нас. Антимафиотите твърдят още, че каналите на кокаин, минаващи през България, се контролират от българи, живеещи в Испания, Германия и Великобритания. Според един от последните доклади и наблюдения на специалистите в МВР, пътят на дрогата се е изместил. Трите основни пътища, по които е пътувала дрогата към Западна Европа, са се диверсифицирали. Това е довело до контрамерки от наркоразпространителите. Ако досега нашенците са пренасяли дрога най-вече със свои партньори от Турция и Азия, сега те търсят хора от Западна Европа.

Екипажите на яхтите пък, които кръстосват водите на Карибско море и Атлантическия океан най-често са набирани в България сред хора, които имат морски познания. Това е доста лесно, тъй като в България има доста морски специалисти. Още по-лесно е да си изкараш диплом за управление на яхта или катамаран, научи Дарик радио. В момента към „Морска администрация” има курсове, които ти дават право след двуседмично обучение да придобиеш документ даващ ти право да управляваш малък плавателен съд. Още повече, че Специализираните гимназии у нас по корабоводене всяка година бълват кадри с документ за управление на малки яхти и лодки.Същото потвърди пред Дарик радио и Калин Михов, началник на отдел Твърди наркотици в ГДБОП.

Чуйте Калин Михов в звуковия файл.

Най-вероятно собственикът на яхтата, 33-годишният Стоян Манов от Елхово, е само муле в цялата схема. Още повече, че според морски експерти по южното ни Черноморие, има доста хора, които притежават документи за управление на малки плавателни съдове. Там са чести и случаите, при които се пренасят контрабандни цигари или малки количества дрога от Турция. Вероятно и Стоян е попаднал по този начин в тази наистина грандиозна схема за трафик на дрога. Според източници на Дарик пък 33-годишният българин не живее в град Елхово от няколко години. Той има жилище във Варна както се говори още, че дълго време е бил сред близките хора на известния български бос в Испания Иваило Паунов – Джованито.

Запознати твърдят още, че в момента живота на Стоян Манов ще е извън опасност само, ако той остане за по-дълго време в затвора. В противен случай, вероятността да бъде премахнат е огромна, тъй като загубите на кокаиновите картели от тази провалена операция се изчисляват на над 100 милиона долара. Източници на Дарик от полицията обаче разказват, че по сделката най-вероятно има гарант. Този гарант е възможно да е наш сънародник, свързан с трафика на дрога през океана. Ако се стигне до разчистване на сметки и парите не бъдат върнати на картелите, е твърде вероятно да има няколко трупа, смятат още хора от ГДБОП.

Още повече, че това не е и първата пратка по този канал, провалена от полицията. Залавянето на тези два тона и половина кокаин, е следствие от започналото в началото на 2005 година активно международно полицейско разследване по отношение на българи, които използват яхти в района на Карибския басейн за пренасяне на скъпоструващия наркотик от Южна Америка към Европа. Първите сериозни загуби организацията търпи в средата на февруари 2005 година, когато в Барселона и Сотогранде са заловени съответно 819 килограма и 137 килограма кокаин. Тогава полицията арестува 16 души, 6 от които българи.

При този случай беше открита и яхтата “ESPRITA”, с която изцяло български екипаж е превозил незаконната стока. През тази година, в началото на месец май, край Испания бе задържана яхтата “Океански бриз” и екипажа – 3-ма българи и един турски гражданин, превозващи 1,200 кг. кокаин. На 30 май т. г. на друга яхта, “Океански вятър”, испанската полиция арестува членовете на екипажа-отново 3-ма българи и турски гражданин. Тогава на борда на кораба беше открит отново близо тон кокаин.

Десетки са българите в момента, които се занимават с трафик на кокаин, сочат неофициални данни на полицията. Последният случай: на 14 септември служители на Главна дирекция борба с организираната престъпност и Национална служба полиция задържат българи, които са част от престъпна група, занимаваща се с трафик на кокаин от България за страните от Европейския съюз. Те пренасят стоката, като гълтат капсулите с дрога. Открити са 82 капсули с близо 1 килограм пресован кокаин, като цената му на наркопазара надхвърля 60 хиляди евро.

Близки лица до въпросната група през тази година са задържани от партньорите ни в чужбина, като две от „мулетата" са починали при пренасянето на дрогата в тялото си. Всяка от изготвените капсули е дълга между 3 и 4 сантиметра, дебелината и е 1,5 сантиметра и тежи между 10 и 15 грама.

Според експерти схемите са следните: Кокаинът се поглъща от мулетата, след което те преминават сухоземна граница и достигат до съседна страна. От там, използвайки въздушен транспорт, стигат до посочената им крайна дестинация. След като стоката се предаде, голяма част от парите се поставят отново в капсули, поглъщат се от мулетата и с тях се връщат обратно в страната ни.

След разкриването на тази схема последва и странна случка в Италия – 2 ма българи бяха разстреляни по особено жесток начин. Официалната информация твърди, че този случай няма нищо общо с кокаина, но източници от полицията твърдят, че част от българите в малкия италиански град Мондрагоне са именно мулета на кокаин.

Според експертна оценка, вероятният приблизителен годишен брой на инцидентно употребяващите кокаин в страната е между 5000 и 10 000. Няма съществена промяна на чистотата на кокаина, залавян на улицата. Най-често са изследвани проби с чистота от 48% до 60%.

Според доклад на Държавния департамент на САЩ в Западното полукълбо има връзка между различните терористични групировки и наркотрафика. Южна Америка е основният източник на кокаин в света. Той е един от най-отдавна известните наркотици, а листата от кока, които са източникът на този наркотик, се приемат повече от хиляда години.


Чистият кокаин в началото на XIX век е бил извличан от храста кока, който расте предимно в Перу, Колумбия, Боливия и Венецуела. В началото на 1900 година той се превръща в главен стимулант, употребяван в повечето тоници/еликсири, които са били използвани за лекуване на широк кръг болести.

Според запознати има два основни вида на химическа форма на кокаина. Фрийбейз е форма на кокаина, която се пуши. Обикновено кокаинът се продава на улицата като фин бял кристален прах, известен като кока. Уличните дилъри в повечето случаи го смесват със субстанции като нишесте, талк на прах и/или захар или с наркотици или с други стимуланти като амфетамините.

Кракът е уличното име на формата на кокаина, който се пуши. Той се обработва с амониев бикарбонат или сода бикарбонат и вода и се загрява, за да се премахне хидрохлоридът. Понеже кракът се пуши, ефектът настъпва за по-малко от 10 секунди. Според данни на полицията на нашия пазар килограм кокаин се търгува за 280 хил. лв.

Така на практика Стоян Манов от Елхово е длъжник на колумбийския наркокартел. Сумата която той трябва да върне на колумбийците варира от 150 до 250 милиона евро. Ако прибавим към това и факта, че често след неуспешни сделки босовете искат от провалилия се трафикант и още половината от загубената сума, като компенсация за провала, то парите, които има да връща българинът приближават близо 400 милиона евро или един милиард лева. Сума, която със сигурност е непосилна за който и да е български трафикант. Добре е също така и полицията у нас да се позарови в това кои са хората, които са чакали коката на пристанището във Варна. Защото възможните имена не са чак толкова много, повярвайте ни.