Церемония в чест на отличените във второто издание на проекта 40 до 40
Церемония в чест на отличените във второто издание на проекта 40 до 40 / Creative Visual Solutions

На 22-рия си рожден ден Дарик радио представи следващите 40 вдъхновяващи, иновативни и смели млади хора от второто издание на проекта "40 до 40".

За втора поредна година авторитетно жури избра повече от 40 креативни млади хора, развиващи България, които  обикновено остават встрани от медийния интерес. Финално избраните не са класирани от 1 до 40. Сред тях има и няколко номинации за екипи. Дарик радио споделяше техните успешни истории през последните месеци.

На 21 януари в компанията на партньори, съмишленици, приятели и медии, Дарик радио представи "40 до 40" / 2014. Събитието се състоя в нетрадиционно пространство с неповторима гледка, на 19-тия етаж в Infinity Tower.

На церемонията имаше трима официални гости - Елина Желева, Йордан Жечев и Георги Милков. Те споделиха своите послания към отличените 40 и вдъхновиха присъстващите със своите истории за успеха. Музикалната изненада на събитието беше поднесена от The Smugglers Collective, които пренесоха гостите в епохата на суинга. На събитието беше представено и специалното печатно издание, посветено на отличените в "40 до 40", 2014.

Васил Папанчев, кардио хирург, който беше избран за "Пръв между равни", получи специална награда, която му беше връчена от Радосвет Радев, Изпълнителен директор на Дарик радио. Васил Папанчев е само на 33 години, но е един от малкото специалисти, които имат квалификацията, за да работят с т. нар. „изкуствени сърца". Освен това той е и основател на фондация „Премедикус", подпомагаща десетки бъдещи лекари в образованието и научното им развитие.

Папанчев сподели, че за него това отличие е признание за работата му:

„Това е прекрасно за всички тези 40 човека, за нещата, които са вършили, общо взето, безвъзмездно през живота си. Има много вдъхновяващи млади хора, които са постигнали много".

Йовка Христова е една от отличените, които впечатлиха журито. Тя е основател на „Работилничка за чудеса" и работи с деца и младежи с увреждания:

„Една моя приятелка разказала за мен, когато се събирали кандидатурите и след това ми казаха, че съм сред 40-те избрани хора. Бях изненадана и мислех, че има грешка, защото смятах, че нещата, които правя са малки и незабележими, но за мен беше голяма чест".

Кметът на село Лозенец, община Царево - Мария Василева, също е сред тези 40 млади и вдъхновяващи личности. Тя разказа как е попаднала сред номинираните:

„Неслучайно може би, понеже слушаме аз и обкръжението ми Дарик. Близки мои хора са чули за проекта и ме номинирали. Аз имам малко по-различно възприятие относно работата на кмета - как трябва да се държи и да подхожда към хората, за които работи на практика. Винаги се допитвам до тях".

Изпълнителният директор на „Дарик радио" Радосвет Радев беше председател на авторитетното жури и във второто издание на проекта. Той сподели, че търсенето на вдъхновители чрез проекта няма да спре:

„За втори път "40 до 40". Над 80 души са вече в селекцията, в окото на цялото това нещо, което започнахме преди година, представям си колко красиво би било след 10 години, когато ще имаме 400 такива. Те наистина са хора, които вдъхновяват. Нашата огромна награда е, че вече им знаем имента, и не само ние. Докато Дарик не стане на 40, вярвайте ми, ще правим всяка година "40 до 40".

Въпреки че участниците в проекта са различни, те се обединяват около една обща цел - да търсят по-доброто бъдеще и да работят ежедневно за развитието на бизнеса и обществото ни. И тази година продължава традицията на „Клуб на визионера", където членуват всички, отличени във всяко следващо издание на проекта „40 до 40".
„Клуб на визионера" насърчава споделянето на знания, умения, опит, нови идеи и цялостна визия по теми, свързани с развитието на бизнеса и обществото в България. Съвместно с Дарик членовете на клуба организират свои срещи и радио дискусии за споделяне на визии по значими теми и генерират конкретни решения. Някои от темите на дискусиите са: Образование, Предприемачество, Изкуство,Информационни технологии, Социални иновации, Архитектура.

Ето какво послание отправи към проекта Константин Вълков, Програмен директор на Дарик радио:

"За нас това е най-хубавото време от годината.

Месеци наред събираме номинации, записваме ги в тефтерите си, запазваме ги като електронни бележки на компютрите, снимаме ги със смартфоните. Търсим онези млади хора до 40 години, с пламъче в очите, готови за експерименти, пълни с идеи, които променят страната, в която живеем и работим. Те са истинските иноватори. Те вдъхновяват. Те създават работни места. Те движат колелото напред.
Търсим ги, защото обикновено те остават извън медийния интерес, защото повече се вълнуваме не от успехите и сбъднатите мечти, а от ежедневното дребнотемие.

Забравяме, че истински истории на истинските хора отварят очите за безкрайни възможности. В България има хора, които са жадни за новото, и успяват да го открият тук, в тази страна. Те имат добри идеи, те са носители на предприемачески дух, те са следващите млади лидери.

Ето защо ние в Дарик ги провокираме да разкажат своите истории, да разкрият трудностите, през които са минали и да ни споделят успехите, които са постигнали.

И това за нас е най-хубавото време от годината. Защото представяме следващите 40."

Снимки от събитието, можете да намерите на фейсбук страницата на проекта"40 до 40".