18-годишният Никола Янев избран за „Пръв между равни” в проекта „40 до 40” на Дарик
18-годишният Никола Янев избран за „Пръв между равни” в проекта „40 до 40” на Дарик / снимка: Sofia Photo Agency
Дарик избра 40 българи до 40 години
68547
Дарик избра 40 българи до 40 години
  • Дарик избра 40 българи до 40 години

Създателят на платформата за предприемачи www.entrepreneur.bg Никола Янев получи големия приз "Пръв между равни" в проекта "40 до 40" на Дарик радио. Никола е само на 18 години. На закрито заседание журито избра 40 млади и вдъхновяващи хора до 40-годишна възраст в първото издание на "40 до 40". Финалистите не се класират от 1 до 40, единствената символична награда е обявяването на „Пръв между равни".

"Всяка година ще правим това проучване, а първият му посланик е Никола Янев. Беше изключително предизвикателство да изберем само 40 души от толкова достойни номинации. Мога да призная, че няма по-приятно занимание от това да прекараш часове сред смислени хора", каза програмният директор на Дарик Константин Вълков.

Проучването "40 до 40" стартира в началото на октомври. Идеята бе да бъдат отличени онези българи, които променят статуквото с работата си и вдъхновяват с идеите си. Номинации можеше да даде всеки на официалния сайт на проекта 4040.dariknews.bg.

Сред избраните финалисти има хора от различни сфери - учители, предприемачи, бизнесмени, хора на изкуството, архитекти, музиканти. Младите лидери на България ще разкажат своите истории по Дарик декември и януари.

В журито на проекта "40 до 40" участваха: Гергана Паси, Катя Буюклиева, Максим Гурвиц, Валентин Георгиев, Боян Бенев, Алекс Нестор, Първан Симеонов, Петя Димитрова, Румен Янчев, Жечко Кюркчиев. Председател на журито е Радосвет Радев.

Максим Гурвиц обясни как са били избрани 40-те млади хора, след като е имало над 200 номинирани: „Изборът хич не беше лесен. Имахме много повече кандидати. Гледахме да избираме хора, които имат някакво влияние върху обществото, хора, които правят някакви иновативни, готини неща. Забелязал съм, че повечето са от средата на предприемачеството. Също така, за щастие, има и хора от изкуствата, от други професии. Надявам се, че накрая е станал балансиран избор. Доста интересни са хората, които избрахме. Аз познавам половината от тях, останалите не ги познавам. Всичките изглеждат много интересни".

Друг член на журито, Боян Бенев, разказа за един от избраните, носителя на приза „Пръв между равни" 18-годишния Никола Янев: „Изключително вдъхновяващ млад човек, с един сайтa entrepreneur.bg. Всъщност той ще представя групата, която сме подбрали. Мисля, че енергията и желанието, което има - хем да се развива, хем да направи нещо социално, позитивно - да развива средата около него. Не само за себе си да направи нещо, но и да подобри средата около него. Това е най-мотивиращото".

18годишният Никола Янев избран за Пръв между равни в проекта 40 до 40 на Дарик
netinfo

Гергана Паси разказа какви са били хората, номинирани в проекта: „Много от номинираните заслужаваха да бъдат в крайната класация от 40, но не попаднаха, защото бяхме ограничени в броя и си мисля - защо предприемачите намират място в такъв тип класация, защото те вдъхновяват обикновени хора да правят необикновени неща. Ние имаме списък от 40 обикновени хора, но всички те са направили нещо, което смятаме, че трансформира средата и затова бяхме доста затруднени тогава, когато гласувахме кои от тях да попаднат вътре във финалната група. Лично аз имам много фаворити, но се радвам, че почти единодушно се съгласихме най-младият човек да стане „Пръв между равни", защото има нещо особено вдъхновяващо, когато на тази възраст по естествен начин променяш средата. Когато търсихме и хора на изкуството, и учители, и журналисти включително, търсихме не толкова качеството им на такива, а факта, че се опитват по някакъв иновативен начин да променят средата. Затова коментирахме дали и архитекти трябва да бъдат вътре в групата, оказа се, че и архитекти могат да бъдат вътре, ако те през своя труд всъщност имат добавена стойност към цялостната социална среда. Надявам се, че това, като първо издание, ще търпи подобрения от тук нататък и ще може по свой начин да запалва повече хора да правят такъв тип неща".

Жечко Кюркчиев сподели: „Аз искрено се насладих на това, което видях като номинации, защото имаше море от оптимистични истории, виждах как те ще продължат в бъдещето. Затова беше много приятно да изберем най-позитивната, най-интересната, най-зареждащата с очакване за това, което в бъдеще тези 40, всъщност много повече видяхме като номинации, ще свършат в името на това, което са започнали, но и във връзка с това, което те са част от нашата среда в България, така че беше страхотно".

Според писателя Георги Господинов, който изрази своята подкрепа за проекта „40 до 40", в България се успява прекалено лесно и бързо: „Живеем в известна всепозволеност - без бог, без традиция, без авторитети. Бързо и лесно дошлата популярност, бързо чезне, защото тук често се бъркат успех и популярност. Популярният се мисли автоматично за успял, а връзката съвсем не е толкова директна. Да вдигнеш скандал в скъпа кръчма, да се явиш пиян в телевизия, да си любовница на футболист е част от популярността, но не от успеха. Същото е и в сферата на политическото - лицата бързо се похабяват, но трудно се сменят и продължават да се въртят в медийния барабан".

По думите на писателя смелостта на проекта е в няколко пункта: да се допусне, че в България съществуват талантливи, успели в своята област хора, които са останали невидими за родните медии. Да се издирят тези хора, да се пуснат за национално издирване, както се пошегува писателят, и те да бъдат представени на обществото, "защото те са успели преди да станат популярни".

18годишният Никола Янев избран за Пръв между равни в проекта 40 до 40 на Дарик
netinfo

Пълния списък на 40-те българи до 40 години, които вдъхновяват и стават част от първото издание на проекта "40 до 40", ще бъде обявен в петък по Дарик радио и публикуван в специалния сайт 4040.dariknews.bg.