Война за Диана
Война за Диана / снимка: Sofia Photo Agency, архив

Стела Стоянова, 22.07.2009, в.Стандарт

Изгряваща тв звезда е на път да стане ябълка на раздора между две медии. Водещата на предаването „Челюсти” по Дарик радио Диана Найденова, която от понеделник пое лятното издание на сутрешния блок по Нова тв, може да скара продуцентите на двете медии. „Много сме доволни от Диана, може да й направим предложение, но това е въпрос на постепенни договорки”, каза вчера шефката на програмата в Нова тв Олга Лозанова. „Само да опитат да ми я вземат”, реагира тутакси настоящият й бос Радосвет Радев.

Диана стана най-скандалното тв лице още с втората си изява пред камера насред летните жеги. Вчера сутринта тя „захапа” в „Челюсти” лидера на „Атака” Волен Сидеров.

Найденова успя да разгневи политика с въпросите си и той дори я обвини, че се опитва да направи в ефир интриги в полза на БСП и ДПС.

„Атака” ще работи за промяна на позицията на бъдещия премиер Бойко Борисов по отношение на отварянето на АЕЦ „Козлодуй”, каза преди това Волен. Той заяви, че ще работи за промяната на вижданията на Борисов, които според него „търпят еволюция”. Найденова вбеси лидера на „Атака”, след като го попита колко е дупката в бюджета през юни 2009 г. Сидеров не пожела да отговори с аргумента, че не е финансов министър. Той побърза да упрекне водещата, че се държи провокативно, и напусна студиото. Веднага след това в ефир се изсипаха телефонни обаждания, които нападнаха Найденова със същото. Зрителите я обвиниха, че е „заръфала” лидера на „Атака” неоснователно, и се възмутиха от поведението й. Част от публиката нарече Диана „нагла” и „арогантна” заради стила й на водене. Други го определиха като „близък до това на сваления от ефир Георги Коритаров” и приветстваха „провокативната й позиция”. Факт е обаче, че в момента в родния тв ефир сякаш няма друго подобно предаване, базирано на провокацията към властимащите, особено през лятото, което традиционно е период на сапунки и по-леки предавания.

„Диана Найденова е абсолютна изгряваща звезда”, заяви пред „Стандарт” Олга Лозанова, програмен директор на Нова тв. „Ние сме провокативна медия, затова се радваме на експеримента с Диана, който според нас е много успешен”, заяви тя. Според нея реакциите на зрителите в момента не могат да се нарекат представителна извадка, защото зависят от това какви хора в момента са пред екраните. При всички положения обаче, независимо дали са положителни или отрицателни, важното е, че никой не е останал безучастен, заяви Лозанова. „Чест й прави, че не изключваше от ефир дори онези, които я критикуваха”, допълни тя.

Шефът на Диана в Дарик Радосвет Радев каза, че й е дал някои допълнителни професионални съвети веднага след предаването. „Смятам, че се представя много добре. На онези, които са критични, препоръчвам да бъдат снизходителни, защото тя е отскоро пред камера”, каза той.

„Стандарт” се обърна към експерти, за да коментират защо българинът реагира по този начин на подобна журналистика. И само жегата и умората от изборите ли са причина за подобно поведение, или просто забравихме как изглежда водещият с остър език.