146-тата годишнина от гибелта на Васил Левски ще бъде отбелязана на 19 февруари в Монтана с панихида, рецитал и поклонение пред паметника му. Панихидата за дякон Игнатий ще започне в 10:30 ч. в храм “Св. св. Кирил и Методий”.
 
В 11:00 ч. в експозиционна зала на Регионален исторически музей - Монтана възпитаници на Финансово-стопанската професионална гимназия, чиито патрон е Апостолът на свободата, ще поднесат рецитал. В него, освен добре познатите от учебната програма творби на Ботев и Вазов, посветени на Васил Левски, ще бъдат включени стихове на Теодор Траянов, Елисавета Багряна и други български поети.

Представените поетически творби ще бъдат съпътствани от кратки исторически бележки. Събитието, адресирано към ученическа аудитория, ще се проведе на фона на временната документална изложба "Памет за Апостола”. Тя представя досегашната дейност на Общински комитет "Васил Левски" - Монтана, с акцент върху построяване Паметника на Васил Левски и радетелите на духа и свободата от българския Северозапад.
 

В 11:45 ч. пред този монумент ще се състои поклонението пред подвига на Апостола. Представители на институции, училища и граждани ще поднесат венци и цветя в знак на признателност.