Новият областен управител на Великотърновска област инж. Георги Рачев встъпи официално в длъжност. Процедурата по приемане на властта се състоя тази сутрин в Гербовата зала на Областна администрация в присъствието на депутатите от "Коалиция за България" Мариана Бояджиева и Милка Христова, както и служители на институцията.

Георги Рачев бе назначен на поста с решение на Министерски съвет от миналия четвъртък. До встъпването му в длъжност временно изпълняващ дейността бе Изабела Чорбаджиева. Тя пожела на новия екип политическа воля за сериозна административна реформа и мобилизиране на десетте общини и подчерта, че предава администрацията мобилизирана, съхранена и отпочинала. При символичното приемане на властта инж. Рачев заяви, че държи на екипността и приемствеността, свикнал е да взема бързи решения и няма намерение да се оправдава с предходното ръководство.

Георги Рачев е роден през 1955 г., бил е председател на Общинския съвет в Горна Оряховица. Работил е в сферата на автомобилния транспорт. Завършил е Транспортния факултет на Висшето техническо училище в Русе. Магистър е по икономика и управление на транспорта. Владее руски език. Инж. Рачев е председател на общинската организация на БСП в Г. Оряховица. На парламентарните избори беше кандидат за народен представител от листата на "Коалиция за България" за Великотърновски регион, като заемаше петото място.

Георги Рачев ще има двама заместник-областни управители. Очаква се те да бъдат назначени с решение на Министерския съвет до десет дни, съобщи депутатът Мариана Бояджиева.