Правителството на САЩ инвестира 205 000 долара в реновирането на площадки за деца със специални образователни потребности в две забавачници във Варна.

За откриването им в морската столица пристигна американският посланик в България Ерик Рубин, който заедно с кмета на града Иван Портних прерязаха лентата на обновената площадка в Логопедичната градина „Бриз”. 

„Проектът е резултат от съвместните усилия на нашето силно българо-американско партньорство ярък пример как те могат да доведат до реална и дългосрочна промяна в живота на най-младите граждани на България”, заяви посланик Рубин. Той припомни, че сградата, в която се помещава детската градина, е къщата на емигриралия в САЩ Анжело Куюмджийски. През 1948 г. той я дарява за дом за деца, предразположени към туберколоза. Куюмджийски е считан за прототип на героя Борис Морев от романа "Тютюн" на Димитър Димов. Друга интересна подробност за него е, че работи за ЦРУ. 

Кметът на Варна Иван Портних благодари на американското посолство за подкрепата. 


„Тази инициатива се вписва по прекрасен начин в проекта на общината за обновяване на детските площадки в обхвата на целия град. През изминалите две години реновирахме 240 площадки в междублоковите пространства в града, а през тази година започваме обновяване на игровите съоръжения в детски градини и в ясли, заяви кметът на Варна Иван Портних.

Другата реновирана площадка е в детска градина „Ален мак”. Двете забавачници се посещават от общо 404 деца, от които 230 са с хронични заболявания и специални образователни потребности. 

Сред гостите на церемонията бяха още военният аташе полк. Шанън Джонсън, председателят на Общинския съвет във Варна Тодор Балабанов и директорът на дирекция „Образование и младежки дейности“ Лилия Христова.