Уникалното Огледало, направено от компактдискове, вече е монтирано на входа на Морската градина, до Фестивалния комплекс. Артпроектът е озаглавен "Огледало Култура" и се реализира в подкрепа на кандидатурата на Варна за Европейска столица на културата през 2019 г. С помощта на 6000 използвани компактдиска е направено огледало, окачено между главните колони на входа на парка.

Дисковете са монтирани на лека рибарска мрежа. Благодарение на непрестанното движение на слънцето и морския въздух, инсталацията трепти и отразява околната светлина по различен начин във всеки миг, превръщайки се в интересен и привлекателен за наблюдение обект със свой собствен живот, както през деня, така и през нощта.

Целта на инсталацията е да се създаде една нова и неочаквана лятна атракция в града, изплетена от светлина, движение и лекота, в която всеки наблюдател да види своя асоциация - от блясъка на рибените люспи до хипнотизиращите светлини на дискотеките, обясни за Дарик авторът на идеята - варненският архитект Борислав Игнатов.

Огледалото има размери 14,4 на 4,8 метра. Цялата инсталация тежи около 100 кг. Преди да бъде окачена на колоните, тя е тествана за издръжливост.



„Огледало Култура" ще остане на входа на парка най-вероятно до края на лятото. След това дисковете ще бъдат раздадени като сувенири на участниците и поддръжниците на идеята.