24-годишният студент Анжел Димитров извади Богоявленския кръст от морето край Варна. Младият мъж участва в ритуала за седма година, а за рекордния пети път успява да спаси кръста.

Анжел е студент в Техническия университет и след излизането от водата си пожела здраве и успешно завършване,а на варненци – да бъдат оправени улиците в града.

46 смелчаци скочиха във морската вода, чиято температура беше около 5 градуса.

За поредна година най-възрастният сред тях беше 76-годишният Васил Тепеделенев, а най-младият този път беше 9-годишният Александът Николаев.

Третокласникът (на снимката горе) е ученик в "Гео Милев" и тренира плуване. Участието си в ритуала обясни с желанието си да поддържа българските традиция.



Кръстът беше хвърлен от катер от варненския и великопреславски митрополит Йоан. Преди това той припомни, че миналата година реликвата е била извадена от водата от атеист.

„Да пази Богу от такова изказване, защото човек, който скача да извади кръста, няма как да бъде атеист”, заяви митрополит Йоан.

Владиката подари на всички участници в ритуала икони, а на Анжел Димитров даде и 50 лева. Победителят получи и плакет от кметът на Варна Иван Портних.

Въпреки силния вятър и непрестанния дъжд стотици варненци изгледаха ритуала на Първа буна.