Едва ли някога изкуственият интелект ще замени човешкия на операционната маса, смята коремният хирург
Българските хирурзи са на световно ниво
92933

Your browser doesn’t support HTML5 audio

Българските хирурзи са на световно ниво
  • Българските хирурзи са на световно ниво
Случаите на рак на дебелото черво, наред с този на правото черво, стремглаво се увеличават през последните 20 години. Това е тенденция, която беше характерна за развитите страни преди 30-40 години, но вече се наблюдава и в нашата страна. Това заяви в интервю за Дарик доц. д-р Антон Тонев от Първа клиника по хирургия в Университетска болница "Св. Марина".

Причините за тази негативна тенденция са увеличаване на стресовите фактори и забързания начин на хранене, с повече субпродукти. За справяне с този проблем  в Западна Европа и САЩ в момента се разработва онкологичната профилактика. Тя включва серия медицински действия, подобни на имунизационния календар при децата. Така онкологичните заболявания ще могат да бъдат „хванати” и успешно премахнати в своята предракова фаза.

Една ябълка на ден предпазва от пет вида рак

Зачестяват и онкозаболяванията на гастроинтестиналния тракт у нас.  Сред най-често срещаните заболявания в коремната област пък са възпаленията и камъните в  жлъчния мехур.

Световната практика сочи, че херниите са по-характерни за мъжете, заради това, че по-често са подложени на натоварвания. Камъните в жлъчния мехур са по-често срещани при жените, заради хормоналния им профил, разкри коремният хирург. Според него е необходимо повишаване на здравната култура на българите и по-активно търсене на здравни услуги.  


Обещават ни лекарство за някои видове рак до три-четири години

Безкръвната мининвазивна хирургия постига същите, а в някои случаи и по-добри резултати от класическата отворена хирургия, защото при пациентите отсъстват  някои от усложненията при класическия метод. Лапароскопията обаче не може да помогне и дори би навредила в случаи, когато има предходни оперативни намеси, които са променили анатомията на пациента, обясни доц. Антон Тонев.
  
„Един хирургичен афоризъм гласи, че в медицината никога нямаме 0 и 100. Много ни е трудно, когато трябва да обясним на един пациент, че не можем да гарантираме, че нещо ще се случи в 100 процента от случаите, както на нас би ни се искало. За съжаление работим с живи хора. Всеки един човек е отделен случай, който има своите особености”, изтъкна специалистът.

Технологиите ще продължат да имат водеща роля в работата на хирурзите. Един от най-новите методи е робохирургията, при която хирургът оперира от съседната стая, а операцията се извършва с помощта на роборъце. Едва ли някога обаче изкуственият интелект ще замени човешкия, смята специалистът. Заради новите тенденции хирурзите трябва да получават не само медицинско, но и високо технологично образование.

"Лепкави топчета" може да спрат разпространението на рак

Според доц. Тонев хирургията в болница „Света Марина” и другите ни университетски болници е на световно ниво. Това се постига с ежегодни обучения на български хирурзи в най-известните болници в чужбина.   

Целият разговор с доц. д-р Антон Тонев е в прикаченото аудио.