Със средствата ще се покрие временния касов разрив по общинския бюджет заради намалелите приходи от местните данъци
Да бъде поискан временен безлихвен заем от централния бюджет за 705 000 лева, с които да се покрие временния касов разрив по бюджета на общината със срок на възстановяване до края на 2021 година, е предложението на кмета Живко Тодоров до Общинския съвет.

Постъпленията от собствени приходи в местната хазна бележат спад след въвеждането на извънредното положение, е записано в мотивите на кмета. В предложението си до общинските съветници той информира, че очакванията за събиране на значителна част от задълженията за местните данъци и такса битови отпадъци до края на юни, не са се осъществили, а по-ниската събираемост, доведе до затруднения при обслужване на разходните ангажименти на общината.

В предложението си Тодоров припомня, че Народното събрание прие промени в Закона за здравето, с които се дава възможност на общините да искат отпускането на временни безлихвени заеми от централния бюджет, със срок на възстановяване не по-дълъг от края на 2021 година. При условие, че министърът на финансите разреши отпускането на заема, с получените средства ще бъдат разплатени разходи, планирани по бюджета на общината за 2020 година.

Разчетите на администрацията сочат : „С близо 3 400 000 лева по-малко са постъпленията в общинския бюджет от данъци за периода януари-май, в сравнение

със същия период миналата година. Общо постъпленията намаляха за петте месеца от началото на годината с 5 804 271 лева или 24.09%.


В периода на въведеното извънредно положение с решение на Общински съвет Стара Загора бяха приети мерки за подкрепа социално уязвими групи от населението и за местния бизнес, припомня кметът в предложението си до Общинския съвет. Освободени бяха някои категории лица от заплащане на определени видове местни такси – за детски градини, детски ясли, детска кухня, домашен социален патронаж, платеното кратковременно паркиране в централна градска част и на такси за ползване на пазари, тържища, панаири, тротоари, площади и улични платна, което се отрази на очакваните постъпления по бюджета за 2020 година.

С приетия Закон за мерките и действията по време на извънредното положение бе удължен срокът за плащане с отстъпка на данъка върху недвижимите имоти и данъка върху превозните средства до 30 юни. Постъпленията до този период от местни данъци възлизат на 12 412 578 лева. Спрямо същия миналата година се отчита намаление с 644 308 лева.

За шестте месеца от началото на годината постъпленията от неданъчни приходи са 12 028 062 лева при 14 104 882 лева към 30 юни 2019 година или 2 076 820 лева по- малко. Общо постъпленията от собствени бюджетни приходи на общината са с 2 721 128 лева по-малко или 10.02 на сто“.

Предложението за поемане на временен безлихвен заем от Централния бюджет на Република България, с цел осигуряване на нормалното приключване на 2020 г., поради възникнал временен касов разрив по бюджета на Община Стара Загора, ще се разгледа на заседанието на Общинския съвет на 30 юли.