Откриха незаконна печатница за фалшиви пари на територията на университет в София. Двама души са задържани по време на съвместната акция на МВР и Софийската градска прокуратура.



Откритата сума е 4 млн. долара и 3 млн и 600 хил. евро, те са били печатани на територията на висше учебно заведение от лице, което е имало трудов договор като печатар в същото заведение. Печатната машина е запечатана. "Иззети са фотоплаки с изображения на еврови банкноти, фотоплаки на акцизни бандероли, фотоплаки за свидетелство за МПС и листа с изображение на осигурителна нишка на 50 евро", заяви на брифинг прокурор Илиана Кирилова.



Ректорът на ВТУ „Тодор Каблешков“ проф. Даниела Тодорова отрече фалшиви пари да са били печатани и съхранявани на територията на университета. „Да, помещенията са наши, но ние ги отдаваме под наем. Това е отделно дружество с ограничена отговорност, което провежда курсове и се занимава с отпечатване на рекламни материали. Това е самостоятелен обект и не е към университета. Ние сме свързвани само с договор за наем с нас, тъй като ползват наши помещения“, посочи проф. Тодорова. 

Работата по случая е започнала преди няколко месеца. Вчера и днес са извършени претърсвания и изземвания на 3 адреса. Мъж и жена за задържани за 72 часа. Двамата нямат криминални прояви, не са осъждани. За тях има данни, че са част от по-мащабна схема на трафик за фалшиви пари за Украйна и Западна Европа.



Към този момент не са проговорили, а се възползват от правото си на мълчание. Мъжът е работил с договор към учебното заведение, а за жената се знае, че тя също се занимава с печатарска дейност. Жената е на 54 години с инициали Д.А., а И.Н. е мъжът на 48 години.

Печатарите са получавали 10% от стойността на поръчката, която са изпълнявали.

"Разпитани са и свидетели, които дават достатъчно обяснения, за да се направи основателно предположение, че действително на територията на това учебно заведение е извършвана такъв вид дейност", добави Кирилова.

Към момента не е ясно дали ръководството на учебното заведение е било наясно с деянието, което е било извършвано на територията му, съобщи директорът на СДВР старши комисар Георги Хаджиев.


"Българските правоохранителни институции продължават активно да пазят финансовите интереси на ЕС и партньорите ни от САЩ", написа главният прокурор за служителите на американския Сикрет Сървис, снимани в печатницата, чиято задача е да пазят долара и президента на Съединените щати.