Необходимите действия във връзка с разширяването на Столичния околовръстен път между бул. „България“ и автомагистрала „Струма“ обсъдиха на среща днес министърът на регионалното развитие и благоустройството инж. Виолета Коритарова и кметът на София Васил Терзиев.

„Темата е важна и за МРРБ, и за Столична община и ми се иска в макар и краткия хоризонт на служебния кабинет да сме дали старт на същинската работа по проектиране и изграждане на последния участък от околовръстния път, който е толкова важен за града“, каза министър Коритарова.

Има предвидени средства и готовност да се стартира с процедурите, допълни тя. И обърна внимание, че решението за градоустройството в тази част от София, през която минава трасето, трябва да бъде взето съвместно от Агенция „Пътна инфраструктура“ и Столична община. За целта е предложено създаването на междуведомствена работна група, която да разгледа вариантите за разширяването пътя. Трасето е последното от околовръстното шосе на София, което е останало не модернизирано. За него има изработени два варианта – от Столична община и от представители на Сдружение „За Княжево“.

„Инициативният комитет „За Княжево“ работиха по темата и предлагам да чуем, и общественото мнение, за да намерим най-доброто решение“, каза още министър Коритарова.


„За нас е важно да се намери правилното дългосрочно решение за града. Затова за всяко нещо се водим от целесъобразността“, каза кметът Терзиев. И се ангажира в кратък срок да бъдат определени представителите, които ще координират действията в работната група от страна на Столична община.

„Свързаността е изключителен приоритет“, каза още Васил Терзиев и постави въпроса за безконфликтно пресичане на Столичния околовръстен път в района на Казичене от пешеходци, така че да не се затруднява автомобилният трафик. По време на срещата бяха обсъдени възможни варианти. Крайното решение ще бъде от междуведомствената работна група, която ще дискутира и други общи въпроси по отношение на пътната инфраструктура на София.

На днешната среща бяха подписани и 12 споразумения за обекти на обща стойност близо 2 млн. лв., които ще се финансират със средства от държавния бюджет по Инвестиционната програма за общински проекти. По програмата до момента МРРБ и Столична община са сключили други 19 споразумения на обща стойност 50,5 млн. лв. По време на разговора стана ясно, че общината има готовност да подаде и останалите заявени за финансиране от бюджета обекти до края на месеца.

По време на разговора бяха обсъдени и проектите за повишаване на енергийната ефективност на многофамилни жилищни сгради. Директорът на дирекция „Жилищна политика“ в МРРБ Добромир Василев, който също участва в срещата, напомни, че в подписаните в края на 2023 г. споразумения за трансфер на средства за завършване на саниране на последните блокове от Националната програма за енергийна ефективност на многофамилни жилищни сгради са заложени срокове.

Според тях договорите с изпълнители трябва да бъдат сключени до една година от подписването на споразумения, а строително-монтажните работи да бъдат изпълнени до края на 2025 г.


Всеки момент е важен! Последвайте ни в Google News Showcase и Instagram, за да сте в крак с темите на деня