Празничният 22-ри септември в Търговище започна с ритуал за издигане националния флаг на пилоните пред Общината от кмета Дарин Димитров. Трикольорът бе изнесен от представители на местния патриотичен клуб „Възраждане", под музикалния съпровод на Духовия оркестър, с диригент Красимира Коларова.

По-късно тържествата се пренесоха на събора „Под крушата на осенската поляната", който се провежда в близкото до града село Осен. Там представители на читалища и пенсионерски клубове, самодейци и професионални певци и танцьори разпалиха националния дух на гостите. Читалищните самодейци от Алваново демонстрираха традиционна сватба с характерните носии. Представители на читалището в кв. „Въбел" показаха как се добива масло от биволско мляко, а колегите им от Голямо ново - различни техники за рисуване върху камъни и керемиди. Паралелно с празничната програма в шатрите се приготвяха мекеци, гюзлеми, питки и други, които гостите с удоволствие опитваха. Имаше и кулинарна изложба на баклави.

По поляната край Осен бяха разположени десетки щандове със сувенири, предмети от дърво, изработени в местна работилница, кулинарни изкушения. Неизменно бе присъствието на традиционните за подобни прояви шатри, предлагащи бира и скара.

За доброто настроение на присъстващите се погрижиха професионалистите от ансамбъл „Мизия", групите към пенсионерски клубове и читалища. Специално участие в събора взе солистката на хор „Мистерията на българските гласове", БНТ и БНР Дарина Славчева, която е позната на любителите на фолклорната музика и с изявите си с ансамбъл „Тракия". 


В празничните прояви в село Осен се включиха народният представител Венка Стоянова, кметът на общината Дарин Димитров, заместниците му Емине Якубова и Рая Матева, секретарят на кметството Христалина Халачева, ръководители на местни учреждения и институции.