Днес се навършват две години, откакто на 10 декември 2016 г., около 5:30 ч. сутринта, товарен влак, превозващ цистерни с пропилен и пропан бутан, дерайлира в Хитрино и едната от тях избухна.  

Сградите се възстановяват, но хората не може да се върнат, казва Николай Цачев. Той е един от пострадалите при взрива в Хитрино. След като две зими изкарва в Кризисния център и Старческия дом в Шумен, вече се нанася в новата си къща.

Това никога няма да се забрави - историята трябва да се помни, защото това е начин за бъдещoто отношение на поколенията, казва бай Кольо.


Той обаче е скептичен дали ще има наказани за инцидента. Според него, вината е в превозвача и БДЖ. Излиза, че са едно - толкова ли са защитени от властта, не мога да разбера, казва той.   

 

10 декември, който никога няма да забравим (СНИМКИ)

Наказани за трагедията няма и няма и да има, категоричен е Станчо Найденов. Има намесени големи хора по висините, добавя мъжът. 

Всичко си спомням - самия  удар, как се строшиха стъклата, как гърмяха колите, как дърветата горяха. Никога не може да се забрави - това, което беше - бе ужас. Чуваха се ревове, викове, като дойдоха линейки, пожарни, разказва 2 години след инцидента Станчо. 


Хитрино е друго сега - няма вече къща без прозорци и без покрив, допълва той. 



В Хитрино връчиха ключовете на 12 нови къщи (СНИМКИ)

Подобни са спомените и на Сечкин Метин.

Горящо небе, пламъци навсякъде - огън. И всичко, което го имаше - вече го няма.  Времето лекува, има неща, които избледнява, има и такива, които остават. Това обаче едва ли ще се забрави тук, смята тя.


Не мога да си обясня какво са си мислили машинистите, казва тя и допълва, че не знае дали ще има справедливост за случилото се на 10 декември 2016 година. 



Експерти за причината за взрива в Хитрино

В трагичната сутрин Шенай Хюсеин губи съпруга и сина си. Къщата е възстановено, но това не променя нищо, казва тя. Няма никой, кой да ме посрещне, няма топлина – няма нищо. Къщата я имам, нямам топлина вкъщи, казва Шенай.

Жената живее с другия си син на десетки метри от мястото на инцидента, където и сега минава жп линията. Шенай казва, че се страхува дали всичко няма да се повтори. 


Днес много хора от Шуменско дойдоха в селото, за да отбележат втората годишнина от трагедията, при която загинаха 7 души, а десетки бяха ранени.


За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК. Там очакваме и вашите коментари