Първият балон, сосбтвеност на община Шумен бе вдигнат във въздуха. На празника на Шумен - 11 май, балонът бе вдигнат над земята на Шуменското плато, в близост до Комплекс „Създатели на българската държава. Първият пасажер в балона стана кметът на Шумен Красимир Костов, който след краткия полет бе изклчително доволен от усещането да си във въздуха в коша на балона.

Градоначалникът обясни, че въпреки, че балоните са налични и годни за свободни полети, такива все още няма да се осъществяват, защото няма обучени пилоти и екип, които да работят със съоръженията. Костов обясни, че най-вероятно администрацията ще направи необходимото, за да има обучени кадри, които да могат да летят с балоните и съответно да ги поддържат.

Много граждани имаха възможността да полетят, макар и за кратко с балона, който бе управляван от лицензиран летец от Клуб „Адреналин" - Варна. По думите му, един свободен полет с балона може да продължи с часове, в зависимост от атмосферните условия и най-вече скоростта и посоката на вятъра, като пилотът може да контролира само височината на полета.

Шумен е единствения град в страната, който разполага с подобна атракция.

Община Шумен закупи общо два балона, те са на обща стойност малко над 100 000 лв. Те са закупени са по проект „Оттука започва България".