Петгодишни възпитаници на ЦДГ№4 в Разград бяха най-малките участници във фестивала „Античният Абритус“. Малките „римлянчета“ участваха в дефиле в одежди от далечни времена, а след това представиха античен танц – момчетата с мечове от картон, а момичетата – с цветя и клетки за птици.

За децата от тази възраст, малко по-големите и по-малките бяха голяма част от събитията, включени във фестивала.

Вторият му ден започна с детската игра „Търсене на съкровища“, в нея всички бяха победители, тъй като получиха талони за безплатен сладолед.

След това в Римския военен лагер бе открита арена за гладиаторски битки, която се намира в Римския военен лагер. Пред погледа на император Траян Деций кметът д-р Валентин Василев откри арената, на която се случиха повечето от днешните събития от фестивала.



Новост в програмата бе и дефилето на ученици с римски военни одежди, които спираха пред императора с поздрава „Аве, Цезар“. В дефилето участваха групи от: ОУ“Васил Левски“, ОУ“Св.св. Кирил и Методий“-Ясеновец, ОУ“Ив.С.Тургенев“, ОУ“Н.Икономов“, СОУ“Хр.Ботев“, ЦУТНТ, ПГХТБ“Мария Кюри“, ПГИ“Робер Шуман“, ПГТС“Христо Смирненски“, ПГО“Станка Николица“ ПТГ“Шандор Петьофи“, ГПЧЕ“Екзарх Йосиф“, Средношколска формация „Лудогорска млаадост“ и ЦДГ№4 „Митко Палаузов“. Най-малките участници в дефилето представиха и античен танц на новата арена.

След танца им публиката аплодира и възстановката на варварска атака на римска крепост, отблъснато успешно от римляните, демонстрираха я участници в клуба за възстановки „Абритус“.

След това арената посрещна участниците в състезанието пентатлон. 10 младежи от лекоатлетическия клуб „Спорт атлетик“ участваха в него, съдия им беше техният треньор Пламен Бобев. Момчетата бягаха 194 метра, хвърляха диск, след това и копие, скачаха дълъг скок с гирички в ръце, участваха и в борчески схватки. В 3 от дисциплините победи Васил Власов, който представяше регион Абритус в състезанието, с това той заслужи венеца на победителя от жрицата на Абритус. За всяка от дисциплините пък се подаряваха медальон и златна ябълка на победителя.

До арената се случи следващото събитие от фестивала – ръководителят на римската кохорта от клуба за възстановки „Абритус“ Хубан Соколов заедно със своите момчета представи видове бойна техника.

Атрактивно бе и конното шествие с участието на коне и жокеи от клуб „Хезар“, след което младежите от „Лудогорска младост“ представиха различни видове облекла от римско време.

Последни на арената излязоха гладиатори от клуб „Абритус“. След оспорваните дуели на застланата с пясък арена императорът бе подпомаган от публиката в решението си да живее или да  умре победеният гладиатор.

През целия късен следобед и привечер всички зрители имаха възможност да се снимат с участниците в събитията. Във фотографско студио до шатрите на занаятчии, произвеждащи сувенири от материали, използвани от жителите на античността, пък посетителите можеха да се снимат и с римски тоги и маски от Интерактивния музей.

Фестивалът „Античният Абритус“ завърши с концерт на Капанския ансамбъл на Вила Урбана под наслов „От древната епоха до съвременния ден“.