Пчеларите дариха 30 кг. осветен мед на Старческия дом
84234

Your browser doesn’t support HTML5 audio

Пчеларите дариха 30 кг. осветен мед на Старческия дом
  • Пчеларите дариха 30 кг. осветен мед на Старческия дом

30 кг. осветен мед дариха членове на Областното сдружение на пчеларите в Разградско „Лудогорска пчела“ на обитателите на Дома за стари хора в Разград. За всеки от възрастните хора бе предвидена отделна разфасовка, осветена на професионалния празник на пчеларите – Деня на Св. Харалампий 10 февруари.

От 10 години датира традицията разградските пчелари да даряват своя продукция на обитателите на Дома за стари хора – обяви техният лидер Славейко Рашев. Това става в деня на Св. Харалампий, след като медът бъде осветен от отец Дмитрий Терзи в храма „Св. Георги“.

Молитвите и пожеланията от миналата година са се сбъднали, 2015-та е била добра за пчеларите откъм климатични условия – казва Рашев. По думите му пчеларството в Лудогорието в подем. 310 са членовете на областното дружество „Лудогорска пчела“, а има още много пчелари с до 10 кошера. Около 30 са големите производители с по над 200 кошера, в Разградско – в Лозница – е и най-големият пчелин в страната. Средният добив през 2015 г. е бил по 25-30 кг. от кошер, година по-рано е бил 10-15 кг.

В региона има едно преработващо предприятие, в момента се изграждат още две. Част от продукцията се изнася в Германия и Холандия, изкупната цена обаче пада.



Отминалата година е била последната, в която е имало забрана за пръскане на посевите с неоникотиноидни препарати, от тази година тя отпада и производителите на мед очакват проблеми. Рашев обяви съмненията си, че част от посевите в страната вече са ГМО, това обаче е недоказуемо, поради липса на лаборатория.

Чуйте още от прикачения звуков файл.