Деветокласничка от Разград подобри два национални рекорда за редене на Рубик куб вчера.
Постиженията на Есра Севгинова Мехмедова са от Международен турнир в Букурещ, провел се в Българо-американския университет в столицата на северната ни съседка. Освен Есра България е имала още един представител в надпреварата – момче от Русе, но до почетната стълбичка е стигнало само 15-годишното момиче от Разград.
Есра се класира за финала на дисциплина 3х3х3 Blindfolded (редене на Рубик куб със затворени очи) и достига до трето място. Постижението й е 1 мин. и 54 сек., а предишният национален рекорд е 3 мин. и 37 сек. Двойно по-бърза от предишния републикански рекорд е била Есра и в дисциплината 3х3х3 Multi-blind (редене последователно на две кубчета със затворени очи), той е бил 13 мин., вече е 7 мин. и 11 сек. За третото място Есра получава медал, а за двата национални рекорда – удостоверения за постигането им.
Спортът редене на Рубик куб тепърва прохожда в България, за практикуването му няма възрастова и полови ограничения, всички се състезават на равни начала, на сайта на Световната Куб Асоциация (WCA) се публикуват рекордите, до седмица там ще бъдат отразени и новите постижения на Есра, към момента в профила й са описани досегашните й участия в турнири. Състезанията в този спорт са в общо 18 дисциплини.

От миналата година вече има Българска Куб Асоциация (BCA), която е организирала три състезания през 2018 г. В тях Есра е участвала заедно със сестра си Есин. Двете близначки редят кубчета Рубик от първи клас, но от миналата година участват в официални състезания, турнирът в Румъния е първият в чужда държава. Следващото предизвикателство пред тях е състезание в София през март. Личният рекорд за редене на едно кубче с отворени очи на Есра е 10 секунди, а на Есин – 14 секунди. Покрай тях вече са запалени по този спорт и съучениците им от 9 клас в ПГПЧЕ”Екзарх Йосиф”-Разград.