Пловдив отбеляза 141 години от Освобождението си
100311

Your browser doesn’t support HTML5 audio

Пловдив отбеляза 141 години от Освобождението си
  • Пловдив отбеляза 141 години от Освобождението си
Десетки пловдивчани дойдоха пред паметника на капитан Александър Петрович Бураго в Дондуковата градина, където с полагане на венци и цветя почетоха 141 години от Освобождението на града от османско робство.

Слово по повод годишнината и събитията от 1878 година произнесе Георги Василевски – преподавател по история в Националната търговска гимназия в Пловдив.


"На ден като днешния трябва да си даваме сметка за ценността на свободата, за нуждата да я пазим и отстояваме непрекъснато и нито за миг да не я възприемаме като даденост.

Бог да прости падналите за нашето Освобождение, а ние ще ги тачим в паметта си!

Да живее свободна България!
, каза в словото си Георги Василевски – преподавател по история в Националната търговска гимназия в Пловдив и припомни героичните събития от 1978 година.


 

На церемонията присъстваха председателят на Общинския съвет Савина Петкова, депутати, представители на администрациято, кметовете на райони, общински съветници, ветерани, медии и граждани.

Водещ на тържеството в Дондуковата градина бе Златко Павлов. В официалната церемония, организирана от Община Пловдив, участваха почетна рота, венценосци и военен духов оркестър. Паметта на загиналите  за свободата на Пловдив бе почетена с падане на колене и едноминутно мълчание.