„С изявлението си, „три пъти не на АЕЦ "Белене", премиерът Борисов всъщност внесе една яснота за неспособността си да води трайна политика по стратегически за България въпроси". Това каза на среща с журналисти Румен Петков. Той припомни публикуваните от медиите „взаимноизключващи се негови твърдения за необходимостта от изграждането на Белене, за неспособността на България да се справи с енергийните проблеми, които я очакват в перспектива „без Белене".
За изключителното значение на изграждането на Белене от социално - икономическа гледна точка - заетост, натоварване на икономиката, ценообразуване на енергетиката, до вчерашното „три пъти не на Белене".

Според Петков, позицията на Иван Костов и на така наречената Синя коалиция е разбираема. "Иван Костов е първият виновник за затварянето на I и IV блок на АЕЦ Козлодуй", каза депутатът и добави, че позицията на Меглена Кунева за Белене също е разбираема: "Тя има лична вина, чрез неспособността си да води преговори с Европейската комисия от гледна точка на защитата на българския национален интерес за финализирането на процесите по закриването на I и IV блок".

Според Народния представител от Коалиция за България, позицията на Борисов е изцяло в полза на БСП по две причини. Той изтъкна, че това без съмнение ще активизира гражданите, които имат усет за държавност и могат да осъзнаят своя личен и обществен интерес като не става въпрос само за членовете и симпатизантите на БСП, но и за огромна част от разумното българското общество.



Като второ, депутатът от левицата посочи, че поведението на Борисов е естествено продължение на политиката на ГЕРБ по отношение на плевенскя регион и към цяла Северна България. „Единственото, което това правителство направи в Плевен е да открие пътя Плевен - Никопол, Окръжната библиотека, фериботния комплекс, реновираната ж.п. гара в Плевен, които построихме ние", каза депутатът.

Румен Петков посочи също закриването на Военно - въздушното училище в Долна Митрополия, преустановяването на проектирането и изграждането на автомагистрала „Хемус", както и окончателното ликвидиране на циментовия завод в Плевен.

„Това категорично заявяване „не на Белене" е еманацията на унищожаването на плевенския регион и на Централна северна България", заяви Петков и добави, че с това си изявление, премиерът кара всички симпатизанти на ГЕРБ да гласуват против себе си.

За Румен Петков е много важна позицията на председателя на Народното събрание Цецка Цачева: "Защото тя многократно е обявявала, включително и при преформулирането на въпроса за ядрената енегетика тя каза, че в личен план държи в него да бъде фиксирано Белене". Депутатът припомни, че по време на предизборни кампании за парламентарни и президентски избори, тя се е обявявалла за изграждането на АЕЦ Белене.

"Искам да знам и каква е позицията на нашия кмет проф. Стойков - в предизборната кампания, той много категорично заяви, че е за изграждането на централата в Белене", каза Петков и допълни, че иска да знае и каква е позицията на местното ръководство.

"Ако тези хора имат малко морал, чувство за лично достойнство и ако са със съзнанието, за какво са избрани от една определена общност, те трябва много категорично да се разграничат и противопоставят на тази позиция", категоричен е народният представител.