На 2 юни 2015 г. със заупокойна молитва, отслужена от свещеници от плевенски храмове започна тържественото отбелязване на Деня на Ботев в Плевен.

"Ботев изповядваше морални норми, от които трябва да се ръководим и днес. Това са твърдата убеденост в общата сила на човешкия род, да твори добро, стремежът към достоен труд и свобода, надеждата, че живият дух на разума ще победи несъвършенствата на обществото, вярата в единно и неделимо Отечество за всички хора", каза кметът на Плевен проф. д-р Димитър Стойков в словото си пред паметника на Ботев.

"Христо Ботев е нашият учител по родолюбие и служба на народа си. С този урок израснахме ние, с него ще растат и децата ни. Този урок сме длъжни да преосмисляме всеки ден, за да превърнем подвига на Ботев в мерило за стойността на делата ни", допълни кметът Стойков.

В тържественото отбелязване на Деня на Ботев участие взеха Детски хор "Звъника" с ръководител Ваня Делийска и общински Духов оркестър с ръководител Пламен Марков.



Венци и цветя пред паметника на Христо Ботев поднесоха, управниците на града, институции и десетки граждани, както и ученици от плевенски училища.

Точно в 12:00 часа под звуците на сирените беше изпълнен националният химн на Република България.

Събитието се състоя в присъствието на офицери, сержанти и войници от плевенските военни формирования, народният представител Владисклав Николов, областният управител Ралица Добрева, председателя на Общинския съвет Дарин Ангелов, съветникът на спортния министър Цветан Антов, и десетки граждани.