В присъствието на стотици граждани и гости на града, Плевен орбеляза 138 -та годишнина от освобождението си. На 10 декември, когато се отдава почит към загиналите в славната Плевенска епопея, председателят на Народното събрание, прие почетната рота.

След това пред Параклис-мавзолей "Св. Георги Победоносец" митрополит Игнатий, заедно с плевенски свещеници отслужи заупокойна молитва.

Слова по повод Десети декември произнесоха кметът Георг Спартански ипредседателят на Народното събрание Цецка Цачева.

Сред гостите на събитието бяха народни представители от различни политически сили, представители на дипломатически мисии от страните, участнички в съюзническата армия. По По повод събитието в Плевен е и петчленна делегация от побратимения на Плевен Ростов на Дон.



Почит към хилядите загинали за Освобождението на Плевен, отдадоха ипредставители на държавната и местна власт, областният управител Ралица Добрева, кметът наПлевен Георг Спартански, общински съветници, представители на културни институти, десетки граждани.

Венци и цветя пред Вечния огън на Параклис - мавзолей „Св.Георги Победоносец" положиха официалните гости, представители на институции в Плевен както и много граждани.