Модерно улично осветление с интелигентно управление и осигуряване на безплатен интернет ще бъде поставено на 50 улици в Кърджали през 2018 година. Това обяви на брифинг кметът на Кърджали инж. Хасан Азис. По думите му, източниците на финансиране са три.

Осветлението на част от улиците ще бъде финансирано по проект на ОП „Региони в растеж” в размер на 1,2 милиона лева, друга част – със средства, отпуснати с постановление на Министерския съвет – 1,4 милиона лева с ДДС. „Общата сума, необходима за цялостното решаване на проблема с уличното осветление на областния град, е 5 млн.лв.

Затова общината търси и допълнително финасиране. На първо място това е от местни приходи, на второ от фондове, подпомагащи енергийна ефективност, както и по европейски проекти”, обясни инж. Хасан Азис.

Той уточни, че на 15 януари ще бъде обявена процедура за енергоспестяващо LED -осветление и избор на изпълнител. „Ако няма обжалване процедурата се очаква да приключи до края на февруари, след което общината има готовност да стартира първия етап от изпълнението на дейностите, каза кметът.