Васил Иванов за приноса на кюстендилската адвокатура за спасяването на 48 000 евреи
92287

Your browser doesn’t support HTML5 audio

Васил Иванов за приноса на кюстендилската адвокатура за спасяването на 48 000 евреи
  • Васил Иванов за приноса на кюстендилската адвокатура за спасяването на 48 000 евреи

Кюстендилската адвокатура, изобщо българската адвокатура имат голям принос за спасяването на 48 000 български евреи и за номинацията на Българската православна църква за Нобеловата награда за мир, припомни Васил Иванов. Той е бивш председател на Адвокатска колегия- Кюстендил, в момента е обществен защитник в община Кюстендил.
Васил Иванов разказа за гостуването, през декември 2013 година в Кюстендил на делегация от Висшия съвет на адвокатурата в Израел. Делегацията бе водена от Моше Алони, тогава неин председател, а в момента е председател на Инициативния комитет за номинацията. Посещението в България бе по повод 70- годишнината от спасяването на българските евреи.
"При посещението на Къща- музей "Димитър Пешев", една от участничките в делегацията, разпозна себе си на една от снимките в експозицията. Като дете, със сестра й, те държат за ръце майка им на една от гарите, в очакване на депортация към концлагерите. Дамата се разплака.....Слава Богу те са били спасени от българската държава и благодарение на усилията на кюстендилци и Димитър Пешев", заяви Васил Иванов. След това в България идва писмо от Моше Алони, който благодари за посрещането и обявява Кюстендил за "Град и майка в Израел".


През октомври 2014 г., делегация от българската адвокатура посещава Израел. На тържествено заседание, съвместната българо- израелска адвокатска комисия приема решение за номинацията на българския народ за Нобеловата награда за мир, но още тогава се решава, че един цял народ няма как да я получи и се застава зад Българската православна църква.

Кои ще бъдат тазгодишните лауреати за Нобеловата награда за мир ще стане ясно през октомври.