Кметът Петър Паунов, общински съветници и работещи към Община Кюстендил се включиха в днешната акция по почистване на замърсени участъци на територията на Кюстендил и общината. Участниците се събраха на сборния пункт, при паркинга на общинския плаж, където бяха преброени и разпределени по зони за почистване от кмета Паунов. Предоставени бяха чували, ръкавици и необходимите технически пособия- гребла, лопати. Организиран бе и транспортът до различните участъци за почистване.

„Надявам се да почистим няколко невралгични обекта- участъка на реката при плажа, от двете страни на пътя при КАТ и 3- 4 незаконни сметища извън града, за които имаме сигнали. Ако днес не стигне времето, ще продължим във времето, а и наши съграждани подадоха сигнали, че ще почистват междублокови пространства. Инициативата дойде от колегите от Общинския съвет, участваме ежегодно и в националните инициативи, за да не е някакъв вид самореклама, затова решихме, без оглед на политическа принадлежност, възраст, пол, раса, който има желание е добре дошъл”, коментира кметът Петър Паунов.

Незаконни сметища ще бъдат почистени с техника между селата Багренци и Граница, Стенско и Ръждавица, както и зад бившия мотел Сайма при село Ябълково. Между селата Слокощица и Граница се чисти на ръка.
Кметът Паунов, част от съветниците, председателя на Административен съд- Кюстендил и служители на общината положиха много усилия, за да почистят пространството под моста на река Банщица при плажа, където бяха събрани десетки чували с боклуци.


„Излизаме, работим, който се включи ще бъде и по- бдителен в бъдеще. Молбата ни е  за своевременно подаване на сигнали и да действаме превантивно към нашите съграждани, които са леко разколебани по отношение на хигиената”, каза още кметът на Кюстендил.

Акцията по почистване бе провокирана от изказване на съветникът Димитър Велинов на последната сесия на Общинския съвет.
„Да покажем на обществото, че както ОС така и администрацията мисли за града и помага. Реално общината подкрепи граждански инициативи за озеленяване и почистване, имаше и акции на колеги съветници, които възстановяват пейки или стари чешми. Подобни акции като днешната трябва да станат ежемесечни или поне 3- 4 пъти годишно. Говорим и за контрола, и санкциите към хората, които замърсяват. Има отвратителни места и в града, и в селата, между селата. Идеята бе и самите хора да се вразумят, тук живеем не може да ядем пластмасата, която е навсякъде. Да покажем с днешната акция, че всички се интересуваме, живеем тук и искаме да е чисто”, коментира съветникът Димитър Велинов. Подкрепи го колегата му Кирил Станчев: Не трябва да се допуска да се стига до тези нерегламентирани сметища, а и самите граждани не трябва да изхвърлят отпадъци на тези незаконни сметища. Всеки един гражданин иска да живее в чисто и озеленено място”.

„Добра инициатива. Още преди години са се правили такива почиствания, така че ние не откриваме Америка. Хубаво е, че и администрацията дава личен пример. Има положителен пример и за подрастващото поколение. Ние не само трябва да почистваме, а и да учим младото поколение да пази природата”, каза съветникът и председател на НЧ Братство 1869 Иван Андонов.
 
Дарик- Кюстендил