Дупница отдаде своята почит към Невена Коканова. Днес се навършват 19 години от смъртта на Първата дама на българското кино.

Тетрали, актьори и общински служители отдадоха своята почит към легендарната актриса. Бяха поднесени цветя пред барелефа й, намиращ се на сградата на театъра, носещ нейното име. Автобиографични данни и сведения за най-забележителните роли в киното и театъра на Коканова припомни актрисата Василка Сумева.

Художественият ръководител на дупнишкия театър изрази своите впечатления от познанството си с нея. „Невена бе едно страхотно красиво, мъжко и всеотдайно същество. Тя имаше уникално чувство за снимка, за светлина.

Общественик иска да се издигне паметник на Невена Коканова в Дупница

Малко преди да се снима,след като наредят мизансцена тя усещаше какво пада върху нейното лице. Заставаше така, сякаш това бе най-красивото лице на този свят. Това бе уникален и добър човек, който бе готов на момента да помогне. Притежаваше невероятна женственост и заедно с това мъжка готовност. 

Беше страшно чувствителна и можеше да направи нещо, което изобщо не й отиваше. Да се чуди човек от къде намираше тази сила, това вътрешно усещане към хората. Не съм виждал такова нещо. Ние всички в театъра наслучайно бяхме влюбени в нея. Едновременно с това със Стоянка Мутафова правеха доста артистични щуротии на сцената, които ни развеселяваха.

После ги наказваха с мъмрене и с пари. Въпреки това не се спираха да развеселят и нас и публиката. Винаги й идваше отвътре всичко, което правеше с любов“, разказа Славчо Пеев. Невена Коканова си отиде от този свят през 2000 г. на 61 г.