Кукерската група „Джамалари“, към Народно читалище „Пробуда-1928“, с. Жабокрът бе наградена с бронзов медал за цялостно представяне на фестивала Сурва 2019 г. проведен в гр. Перник. Кукерската група представи обичаят, посрещане на джамаларите в дома на стопаните, който се чества всяка година на 01.01. в с. Жабокрът.

Както повелява традицията, стопаните на сцената се бяха подготвили подобаващо. Стопанката на къщата беше омесила топла питка и дарува джамаларите с питка, ябълки и орехи за здраве и берекет на къщата, и на цялото село. Мечките в групата нагазиха кръста на стопанина за да бъде здрав през цялата година, а попът благослови домът на стопаните. От атрактивни доктори беше изродено бебето Василчо. Задържаният затворник избяга и се наложи бързите надзиратели и полицай да го заловят.

Другите колоритни участници в групата са сватбари, доктор и акушерка, циганки, знаменосецът и кукерите с техните оригинални маски и звънът на чановете, с които огласиха целия площад.

На сцената се изви кръшно кюстендилско хоро под звуците на гайди и тъпани, и мелодичния глас на Беатрис Велинова. Най-голямата атракция в групата бяха малките кукерчета, с атрактивните си костюми и маски. 

Председателят на читалището Даниел Валявичарски, изказва огромните си благодарности към организаторите на фестивала и всички участници в групата.
Дарик- Кюстендил