Три димитровградски квартала на протест
97539

Your browser doesn’t support HTML5 audio

Три димитровградски квартала на протест
  • Три димитровградски квартала на протест
Жители на три димитровградски квартала- Марийно, Вулкан и Черноконево се събраха днес на протест, организиран в социалната мрежа. Като повод за недоволството си те посочиха изключително лошото състояния на републиканския път Чирпан-Симеоновград, който ги свързва, осеяните с дупки вътрешни улици в кварталите и занемареното им състояние.

Първоначално до т. нар. спирка Бейрут в кв. Марийно, за да се включат в протеста се събраха няколко стотин от живущите в квартала. След като полицията не разреши да блокират републиканския път, те намериха алтернативна форма да го направят, като използваха пешеходната пътека. С това те стопираха трафика за около 10 минути, но повечето шофьори от образувалата се автомобилна колона заявиха, че подкрепят недоволството на хората.

Малко по-късно протестът продължи в кв. Черноконево, където се превърна в шествие по улиците, които са в най-тежко състояние. Хората измериха дупка с дълбочина над 10 см, а младежи на шега хвърлиха въдици в локвите до стадиона.

Не ни броят за хора в т. нар. крайни квартали. Последните сигурно 30 години не се прави нищо съществено за подобряване на уличната мрежа, тротоарите, бордюрите и парковете, посочиха хората. 

„Цялата инфраструктура в кварталите е в окаяно състояние. Почти всички улици плачат за ремонт, тротоарите, където ги има- също, малкото детски площадки, всичко е в треви, потрошихме по няколко коли, а плащаме между 160 и 500 лв. данъци”, казаха участниците в протеста.

Те се договориха да съставят декларация с подписка, в която да заявят исканията си за нормална среда за живот и да я адресират до всички държавни институции, които имат отношение към проблема и до общината. Да я внесе в местния парламент се ангажира общинският съветник Стефан Венков. Първоначално хората го нападнаха, че не прави нищо за подобряване на състоянието в квартала, а той контрира, че е сред тях, защото живее там при същите условия.

Преди броени дни Агенция „Пътна инфраструктура“ обяви, че са избрани фирмите, които ще ремонтират републиканския път Чирпан – Симеоновград. Обществената поръчка за 5-те лота бе стартирана преди година.

За обособена позиция 1: Лот 19 е избрана пловдивска фирма, която ще изпълнява участък с обща дължина 15.220 км при индикативна стойност 10 395 419 лв. без ДДС. Хасковска фирма е спечелила Обособена позиция 2: Лот 20 - участък от 15.316 км със стойност 9 052 406 лв. без ДДС. ДЗЗД „АПП Пътища” е изпълнител на Обособена позиция 3: Лот 21 с обща дължина 20.236 км и индикативна стойност: 11 537 544 лв. без ДДС. В момента тече срокът за обжалване на решението и едва след това може да се пристъпи към същинската работа по ремонт на пътните участъци.

Звукова картина от протеста в кв. Марийно и Черноконево и какво споделиха участниците в него чуйте в приложения файл.