Над 50 казанджии блокираха протестно АМ "Марица" при Димитровград
83240

Your browser doesn’t support HTML5 audio

Над 50 казанджии блокираха протестно АМ "Марица" при Димитровград
  • Над 50 казанджии блокираха протестно АМ "Марица" при Димитровград

Над 50 собственици на ракиени казани от Хасковския регион протестираха днес срещу законовите изменения, които касаят режима на работа в обектите им. За кратко те блокираха едното платно на магистрала „Марица” при пътен възел Димитровград. Собствениците на казани настояват за преразглеждане на измененията в закона. Те искат да се запази общият обем на съдовете за производство до 1000 литра и целогодишния срок на работа. Според тях е недопустимо малките фирми да се спират от работа за 6 месеца в годината. Категорични са, че това на практика ги тласка към сивия сектор на икономиката. Според  Димитър Ничев от Узунджово е недопустимо държавата да спира работата им за 6 месеца, а да иска да си плащат осигуровките за цяла година.

„Спират ме от работа, а ме задължават да си плащам здравните и пенсионните осигуровки. Ако трябва по някакъв начин да ни обезщетят. През тези 6 месеца на всички управители на казани държавата да ни плаща осигуровките”, посочи той. Измененията в закона са лобистки, те са в интерес на големите производители на алкохол. Затова и са внесени в последния момент, за да обслужат конкретни лобистки интереси, подчерта Диян Евтимов от с. Мандра.

„Ние имаме много привърженици, не вярвам партия в България да има толкова последователи,” каза той. И предупреди, че идват избори предсрочни, парламентарни, президентски. Не е изключено да се стигне и до регистриране на партия на казанджиите. Ако и днес никой не чуе исканията ни, ще организираме национален протест, предупредиха още участниците в днешния на магистрала „Марица”.