За реализираните идеи на гениалните хора времето е относителна величина. Сътвореното продължава да съществува и да привлича интереса на хиляди. Легендарният Лазар Донков е оставил наследство, което бързо става една от емблемите на Габрово. И един от 10-те най-важни културни обекта на България - АЕК "Етър".

Да, ние често казваме, че съхранената в музея традиция е непреходна, но дори непреходното си има материални измерения в света, в който живеем.

2015 година е успешна във финансово отношение за музея и това показва колко голям потенциал има в това уникално място.

Над 1 млн. лв. са собствените приходи от последните 12 месеца.

Над 152 000 лв. от тази сума са дошли от продажба на сувенири, останалите - от купени билети. 187 010 туристи са разгледали сътвореното от легендарния габровец Лазар Донков през този период.



Индивидуалните туристи са най-голямата група посетители в АЕК "Етър" през миналата година. Музеят е сред националните обекта на България, които провокират най-голям интерес.

Директорът доц. Светла Димитрова заяви, че през 2015 година АЕК "Етър" е имал сключени договори с 34 туроператорски фирми, от които една е довела около 5 000 туристи.


"Сериозен проблем за музеите във вътрешността на страната са малкото чуждестранни туристи, независимо дали пътуват индивидуално или организирано", каза Светла Димитрова.

АЕК "ЕТЪР" Е СРЕД НАЙ-АТРАКТИВНИТЕ МЕСТА, КОИТО ЧУЖДЕСТРАННИ ТУРИСТИ МОГАТ ДА ПОСЕТЯТ В БЪЛГАРИЯ

Екипът на АЕК "Етър" има стратегия за привличане на чуждестранни туристи. Според Светла Димитрова, музеят е известен на българите. Без родните туристи да бъдат пренебрегвани, усилия е необходимо да се насочат към потенциални чуждестранни посетители. След анализ на ситуацията специалистите са установили, че в Румъния има интерес към култура и традиции от типа на съхранените в АЕК "Етър".

Предвижда се активно включване в туристически борси в северната ни съседка, където да бъде представен уникалният музей край Габрово. Чуждестранни туристи, обаче, няма да бъдат привличани само от Румъния.

Нов интернет сайт с активно обновяваща се информация ще бъде на разположение до няколко месеца. АЕК "Етър" да бъде включен в програмите на туристите, ползващи услугата "ол инклузив" (All Inclusive ) в България е друг подход, който ще бъде приложен през 2016 година.

Музеят ще продължи сътрудничеството си с университетските и научни среди. Благодарение на това през миналата година 9 363 повече обучаващи се във висши учебни заведения са посетили Етъра в сравнение с 2014-та.