На 5 октомври,  когато отбелязахме Световния ден на учителя, кандидатът за кмет на  община Габрово Лена Енева подписа споразумение за  сътрудничество със СБУ. В него се казва „ Синдикатът на българските учители и политическите сили единодушно завяват, че развитието на предучилищното и училищното образованието е стратегически приоритет за общината  и подкрепят  решаването на приоритетните задачи за сектора през мандата 2015 – 2019”.

Заедно с кандидата за кмет, на срещата със СБУ присъстваха и кандидатите за общински съветници Митка Георгиева и Олег Цонев, които  имат богат в професионален опит в сферата на образованието.

„Да свалим шапки  пред българския учител. Днес на 5-ти октомври  - международният ден на учителя. Да отдадем дължимото  на хората възпитаващи и обучаващи  бъдещите граждани на Родината ни.

Да не  забравяме, че няма нация, държавност и  интелигентен растеж там където липсва просвещение.



България има  своите най -  велики исторически  моменти и подеми благодарение на своите просветители, И в днешните бурни  времена българският учител продължава да отстоява и изпълнява своята мисия . Понякога недооценен, обругаван, социално не достатъчно обезпечен, той – Учителят е на своя пост.

Българското общество и  българските власти продължават да са длъжници на българското образование.

Днес ние още веднъж заявяваме, че сме за целева, законодателна, финансова и местна политика  за българското образование, за българският учител! Местна власт – гарант за достъпно образование за всяко едно дете в общината!.

С този акт искам още веднъж да засвидетелствам моята и на кандидатите на коалиция „БСП, НДСВ, ПБС,КПБ  - Алтернатива за Габрово”  ангажираност към проблемите на българското образование.Слагайки подписа си под  споразумението, по ясен и категоричен начин казваме, че следващите 4 години съдбата на образованието и на габровския учител са наша отговорност и грижа.”, се обърна към присъстващите учители Лена Енева.