Вече се успокоява обстановката в покрайнините на Добрич - местността Гаази баба, след 36-часовия дъжд в четвъртък. Водата на река Добричка е в коритото си, но пороите, които са се стичали по пътища, през дворове, полета и улици са оставили своята следа. Все още на места по пътя през лозята има локви, през които трябва да минеш, не можеш да ги заобиколиш.

Поглед към дерето показва по стените на новоизграденото корито докъде е достигнала водата при валежа - 4-5 пъти над сегашното ниво. Все пак някои хора се осмеляват вече да влизат в имотите си и да огледат щетите.

До Парушева чешма не може да се стигне заради гъстата кал наоколо.

По-тежко пострадали са собствениците на лозя след надлеза на околовръстен път, по пътя за село Богдан. В този район ясно се виждат залетите дворове и удавените насаждения. Доскоро почвата, засушена от липсата на сняг тази зима, поемаше водите, но вече не толкова бързо.

Някъде пороят е разбил настилката и е носил големи парчета асфалт и чакъл.

На много места още има малки водосборове от кална вода. Покрай пътя за село Богдан се стича мътна река. Вижда се как тя е преливала, влачейки тревата и е заливала шосето. Зеленината наоколо е избуяла като джунгла.



Положението в село Богдан вече е нормално, но дворовете покрай коритото на реката - в ниското, са залети до един. Има наводнени и няколко мазета, казва ни човек от селото. Хората смятат, че всички пролетни култури, засадени наскоро няма да се развият - чесън, лук, дори има вероятност доматите и пиперът да не се опрашат и вържат. Черешите са пукнати, ягодите са забити под пръстта.

Големият водосбор в Богдан е насред центъра, до чешмата. Водата идва отгоре - от съседните села Драганово и Опанец. Според думите на човека, тя се е оттекла напълно едва в петък по обяд, когато е заела коритото на реката.

Тази къща е на пътя на водите и е с наводнено мазе.

За щастие няма пострадали хора и животни в Богдан от наводнението. Нива с царевица на входа на селото също е залята с много вода и може би по-ниските стъбла няма да успеят да се развият. Лошото е, че прогнозата е за още дъжд, макар и кратък, в следобедните часове на следващите три дни... (Вижте всички снимки в свързаната галерия!)