Четири язовира са били инспектирани само за ден след старта на проверката на водоемите в Добричка област, съобщи за Дарик областният управител Желязко Желязков. Според него подадената предварителна информация за състоянието на язовирите от страна на собствениците и общините е неточна и некоректна, тъй като е констатирано разминаване с действителната картина.

Желязков даде за пример язовирите край селата Плачи дол и Минково в община Добричка, които в момента преливат, заради повишени нива на водата. Няма опасност от скъсване на язовирни стени, успокои областният управител и уточни, че му предстои разговор с кмета на община Добричка Петко Петков за договаряне на контролирано изпускане на част от водата в язовирите. „Добрата новина е, че няма много сняг и при евентуално затопляне това няма да доведе до преливане на водоемите” – подчерта Желязков. Той информира и че язовир Одринци има още много голям капацитет да поеме вода.

Проверяващите, в чийто състав влизат представители на Гражданска защита, експерти от Областна администрация и „Напоителни системи” ще продължат инспекцията на водоемите при нормализиране на пътната обстановка в областта, съобщи още Желязко Желязков.

„Ще разпоредя да бъде осигурено наблюдение на всички язовири и при евентуално покачване на водната маса да се реагира своевременно” – обяви областният управител. Той припомни, че при последната мащабна проверка на водоемите в Добричко през есента на 2011 година, не са били констатирани пропуквания на язовирни стени.